Data: 2014-12-21 21:19:55
Temat: Re: Majonez domowy z żółtkiem na twardo
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 21 Dec 2014 21:06:22 +0100, Trefniś napisał(a):
> W dniu .12.2014 o 20:30 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Dnia 21 Dec 2014 19:16:35 GMT, tomjas napisał(a):
>>
>>> Witam.
>>>
>>> Majonez domowy to nie problem. Ale wyczytałem jakiś czas temu, że
>>> dodatek żółtek na twardo znacznie podnosi jakość smakową majonezu.
>>> Majonez kręcę ręcznie rózgą. Obawiam się, że jak dodam żółtko ugotowane
>>> na twardo to się nie rozetrze i będą grudki. Ktoś ma jakieś
>>> doświadczenia z dodawaniem ugotowanego żółtka do majonezu?
>>>
>>> Z góry dzięki i pozdrawiam.
>>
>> Przetrzyj przez drobne sitko lub zmiksuj z małą ilością oleju/oliwy -
>> dopiero potem dodaj do majonezu.
>
> Zastanawiam się, jak żółtko na twardo może polepszyć smak majonezu?
> Oczywiście każdy ma swoje gusta, ale surowe żółtko jest znacznie
> smaczniejsze od tego na twardo!
Zależy, które do czego. Jednak gotowane jak najbardziej poprawia majonez
(nadaje lekkość i puszystość), oczywiście dodane do tradycyjnie kręconego z
surowych :-)
> BTW - posłodźcie sobie ugotowane żółtko i porównajcie smak z koglem
> moglem...
> Brrr...
No to zrób kruche ciasto na gotowanych żółtkach - to zrozumiesz, jaka jest
RÓŻNICA na PLUS :-)
http://kotlet.tv/kruche-ciasto-z-gotowany-zoltkiem/
|