Data: 2018-06-04 09:54:22
Temat: Re: Margaryny antycholesterolowe
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trybun <c...@j...ru> wrote:
> No tak, jednak dr Kwaśniewski nie musi być wyrocznią.
Jak tak wsłuchać się, co mówi zdrowy rozsądek, to jednak coś jest na rzeczy
w jego koncepcji, bliskiej zresztą tzw. diecie paleo.
Warto o niej poczytać, polecam tekst na stronie oraz BARDZO ciekawe i
pouczające komentarze, z których jeden, szczególnie interesujący, cytuję
pod linkiem:
https://paleosmak.pl/dieta-paleo/
,,rene
2018-05-18 O 09:12
Paulina, oczywiście mało realne jest to, że zamieszkamy w dziczy i będziemy
jeść korzonki i własnoręcznie upolowanego żubra. Jednak chodzi o zasadę,
nasz metabolizm nie jest przystosowany do obsługi dużej ilości
węglowodanów, zwłaszcza skrobii. I to się sprawdza w praktyce, ludzie,
którzy zrezygnowali bądź drastycznie ograniczyli te produkty, lepiej
funkcjonują. Jasne, że w dzisiejszej dobie musimy zmagać się ze stresem,
ale człowiek pierwotny również był narażony na bardzo silny stres związany
min z okresowymi głodówkami, bezpośrednim zagrożeniem życia na codzień,
walkami plemiennymi, zagrożeniami środowiska, których nie potrafił
opanować. Był to innego rodzaju stres ale równie silny.
Dodam jeszcze z własnego doświadczenia, nie należy mieszać białek, w ciągu
jednej doby spożywać najlepiej jeden rodzaj białka, ponieważ to również
wywołuje stany zapalne i insulinooporność, (prawdopodobnie człowiek
pierwotny nie jadał więcej niż jeden rodzaj białka - jadł to, co akurat
upolował). I uważajmy żeby nie nadspożywać białek, 50-70 gram na dobę w
zupełności wystarcza, resztę zapotrzebowania energetycznego należy pokrywać
tłuszczami [!!!!!!!!!!-p.XL] a nie dodatkową ilością białka. Jest to częsty
błąd początkujących paleo, groźny w następstwach, gdyż długotrwałe
nadspożycie i mieszanie białek prowadzi w szybkim tempie do chorób i
starzenia się organizmu. Zgadzam się z Tobą również jeśli chodzi o
różnorodność, powinno się, w miarę możliwości nie powtarzać danego produktu
dłużej niż 2-3 doby, potem minimum 3 doby przerwy, to pozwala odciążyć
szlaki metaboliczne i usunąć ewentualne stany zapalne. Pozwala także
zaobserwować, które białka nie są dla nas korzystne. Informacje na
podstawie Diety Dobrych Produktów dr Ewy Witoszek"
--
XL
|