Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Margaryny zakazane, ale nie w Polsce niestety.
Date: Tue, 20 Sep 2016 21:13:43 +0200
Organization: private
Lines: 67
Message-ID: <o...@t...home>
References: <57d9d9d6$0$640$65785112@news.neostrada.pl>
<57dc21b0$0$15187$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<57de3eda$0$645$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<57e078e9$0$15207$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<57e1284d$0$15203$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<57e172a2$0$659$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<57e18489$0$15186$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-231-121.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1474398828 8502 78.8.231.121 (20 Sep 2016 19:13:48
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Sep 2016 19:13:48 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:373511
Ukryj nagłówki
W dniu .09.2016 o 20:48 cef <c...@i...pl> pisze:
> W dniu 2016-09-20 o 20:21, Trefniś pisze:
>
>>> Nie przeginasz czasem z tym dzieleniem się lękami
>>> i sianem niepokoju o zgubnych skutkach obecności na rynku i w
>>> produktach tegoż
>>> uwodornionego oleju palmowego?
>>
>> Przyganiał kocioł...
>> Każdy sam musi to określić, w końcu po to mamy mózgi, by z nich
>> korzystać.
>> Dziwi mnie raczej, że muszę to tłumaczyć.
>> Dlatego tym razem nie linkowałem materiałów z sieci, za to namawiałem do
>> szukania we własnym zakresie.
>> Naprawdę nie chcę zaglądać nikomu do gara, ale Ty też nie zaglądaj do
>> mojego!
>
> Martwi mnie raczej ta obsesja, do tego brak konsekwencji:
> raz w każdej prawie margarynie ten olej palmowy a za chwilę,
> że margaryna to margines rynku itp.
> Trudno nawet podjąć dyskusję.
Ty cef rzeczywiście jesteś mocno nieskoordynowany, dlatego proponowałem
End Of Discussion, mam prawo wybierać poziom dyskusji i dyskutantów.
Ale dla pozostałych czytających (a ty teraz czytaj ze z r o z u m i e
n i e m bo nie mam zamiaru znów tłumaczyć, jak komu mądremu)...
W USA rynek margaryn od dłuższego czasu jest na cenzurowanym:
http://krytykkulinarny.pl/2014/01/koniec-epoki-marga
ryny/
Dlatego topniejący rynek (czyli wygaszany nawet przez Unilever!) nietrudno
było zamknąć.
Można pochwalić się - "dbamy o zdrowie społeczeństwa, wycofujemy szkodliwą
margarynę i tłuszcze utwardzane".
Kiedy wszyscy cieszą się z pewnego postępu, wprowadzane są kolejne
produkty o co najmniej niedowiedzionej nieszkodliwości. Do tego na
znacznie większą skalę (porównajcie wpływy z margaryn, a choćby GMO)!
Ciężko było? Nic nie poradzę, pisałem po polsku.
Słaby polemista przekonuje jednego, dobry przekonał trzeciego - mogę
pozwolić sobie na pomijanie ślepych uliczek, nadal proponuję EOD.
--
Trefniś
|