X-Received: by 10.49.1.112 with SMTP id 16mr843891qel.20.1373444315755; Wed, 10 Jul
2013 01:18:35 -0700 (PDT)
X-Received: by 10.49.1.112 with SMTP id 16mr843891qel.20.1373444315755; Wed, 10 Jul
2013 01:18:35 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!feeder.erje.net!us.feeder.erje.net!news.glo
rb.com!t19no1029450qam.0!news-out.google.com!f7ni1805qai.0!nntp.google.com!t19n
o1029438qam.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-ma
il
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Wed, 10 Jul 2013 01:18:35 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <kpp879$9nh$1@node2.news.atman.pl>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=81.219.220.14;
posting-account=67yd9woAAAAHUu8VHyA7Js47M98NE3m3
NNTP-Posting-Host: 81.219.220.14
References: <kpp879$9nh$1@node2.news.atman.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <4...@g...com>
Subject: Re: Marynata do mięs na grilla
From: s...@g...com
Injection-Date: Wed, 10 Jul 2013 08:18:35 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:352023
Ukryj nagłówki
W dniu wtorek, 18 czerwca 2013 11:11:01 UTC+2 użytkownik Grzegorz B. napisał:
> Witam,
>
>
>
> zaproponujcie proszę, jak przygotować marynaty do karkówki, filetów z
>
> kurcząt oraz boczku surowego. Filety i karkówka mają być użyte do
>
> szaszłyków. Chciałbym, żeby mięsko wyszło miękkie, soczyste i pyszne :)
>
>
>
> Pozdrawiam
>
> Grzegorz
Możesz mi uwierzyć na słowo pisane. Pierdyljon razy to robiłem, podaję przepisa:
1) Karkówka na szaszłyki musi być bez szpejów. Trza je powykrawać. Na typowe "steki"
z karkówki nie trza tego robić, ale na szaszłyki to podstawa sukcesu.
2) Odszpejowaną karkówkę ciaprasz na stosownej wielkości kostki na szaszłyki.
3) No i teraz marynata:
- bylejaki olej (tylko nie silnikowy), tak na oko 0.3-0.5l walisz do głębokiej
michy.
- setę albo i dwie sosu sojowego też tam wciepujesz. Ewentualnie można jeszcze
wciepać do tego ocet balsamiczny, ale nie więcej niż 1 łyżka stołowa. Raczej pół. Jak
przesadzisz, z octem, to możesz to miącho wypie..lić na śmieci.
- teraz idzie w ruch trzepaczka. Musisz z tego zrobić emulsję.
- Wciepujemy pociaprany karczek do emulgatu i do lodówy tak na godzinkę. Aha!!
CZOSNEK!! Też rozciaprany na ręcznej wyciskarce do tego wlatuje. PRZYPRAWY!! Hahh...,
tutaj można kombinować jak tralala... Kiedyś przywiozłem z Jemenu coś ok. 10kg
prochów grilowo-przyprawowych (celnicy w KTW najpierw podskakiwali z radochy, że
łapneli kuriera z prochami, a potem mieli smutne miny, że gówno im z tego dam "w
prezencie" na grilla). Ale to taka dygresja.. Tak zaje..tych przypraw niestety u nas
nie ma. Zastępuję to tak (aczkolwiek daleko do oryginału): Pieprz, Oregano/Majeranek,
Bazylia, Curry, ciuta gały moszkatołowej i kmin. Aha!! Wszystko MUSI być utarte
prawie w pył!!
- po godzince w lodówie trza to pomyrdać ręcznie i zostawić na nockę.
- nazajutrz robimy szaszłyki: nabijamy na przemian : kurczyna(piersi
pokostkowane)/Cebula w talarki/Boczek(byle jaki)/NASZ UPRZEDNIO ZAMARYNOWANY KARCZEK
i da capo al fine...
- Jademy z tym na ostro rozbujanym grillu, max. 10 minut obracając co chwila.
Do tego sałatka!! Składniki: Ogóry, Pomidory odskurowane , Cebula i do tego
odpowiednia zalewajka:
- Sok z 1 cytryny lub z 2 limonetek (lepsze!!) + łyżka cukru + 1 łyżka sosu rybnego +
ręcznie pociaprane suszone chili. Przepis z Tajlandji - Zaje..ste !!
|