Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Masło - ile cię cenić trzeba? Re: Masło - ile cię cenić trzeba?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Masło - ile cię cenić trzeba?

« poprzedni post następny post »
X-Received: by 10.31.70.129 with SMTP id t123mr207759vka.21.1506625553454; Thu, 28
Sep 2017 12:05:53 -0700 (PDT)
X-Received: by 10.31.70.129 with SMTP id t123mr207759vka.21.1506625553454; Thu, 28
Sep 2017 12:05:53 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer02.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer02.iad!feed-me.highwinds-medi
a.com!news.highwinds-media.com!b1no1500320qtc.1!news-out.google.com!x15ni857qth
.1!nntp.google.com!q8no1499733qtb.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.googl
egroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Thu, 28 Sep 2017 12:05:53 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=77.65.81.174;
posting-account=s_CPpwoAAAAIRlI-dL6rlm25IO6P_dpX
NNTP-Posting-Host: 77.65.81.174
References: <59c15bfc$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<oq169i$qp2$1@news.icm.edu.pl>
<59c4ddd0$0$15188$65785112@news.neostrada.pl>
<59c508ef$0$645$65785112@news.neostrada.pl>
<59c780aa$0$639$65785112@news.neostrada.pl>
<59c784df$0$5144$65785112@news.neostrada.pl>
<59c8fe78$0$647$65785112@news.neostrada.pl>
<oqbau1$qa6$2@news.icm.edu.pl>
<59ca2aec$0$5164$65785112@news.neostrada.pl>
<oqe2qo$lbu$1@news.icm.edu.pl>
<59cb714f$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
<oqhf04$pum$2@news.icm.edu.pl> <s...@f...lasek.waw.pl>
<oqijbj$j1r$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<7...@g...com>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<c...@g...com>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <b...@g...com>
Subject: Re: Masło - ile cię cenić trzeba?
From: t...@g...com
Injection-Date: Thu, 28 Sep 2017 19:05:53 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Body-CRC: 3714479123
X-Received-Bytes: 4135
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:378425
Ukryj nagłówki

> Po ukiszeniu do lodówki, ale IMHO nie pasteryzować!

Ja nie pasteryzuję. Zrobiłem kiedyś ale tylko raz z młodej i zielonej. Musiało to być
wczesnym latem czy jakoś tak. Wyszło całkiem nieźle.
Później zastanawiałem się czy tego nie powtórzyć ale szczerze mówiąc nigdy mi się to
już nie udało.
Nieprzewidywalność rezultatu (głównie intensywności fermentacji zależnej od
temperatury i 1000-ca innych czynników) powoduje że zawsze jest to pierwszy raz....))
W każdym razie bigos z takiej kapusty jest znakomity.

Odniosę się jeszcze przy okazji do wątku poruszonego przeze mnie tzn oleju lnianego.
Olej lniany w Wielkopolsce (a pewnie w innych regionach również ale tego nie wiem)
był jedynym olejem dostępnym po wojnie a przynajmniej najtańszym.
Dlatego na początku smażono na nim. Oczywiście obecnie nikt tego nie robi.
Olej ten ma specyficzny smak idący w goryczkę. Jest produkowany na zimno.

Kiedyś jak pamiętam miał odcień słodko-makowy bo był produkowany na gorąco.
Rzeczywiście ten olej był stosowany do miksowania z farbami w celu rozcieńczenia
przed pociągnięciem werniksem.

W Poznaniu można go kupić bez problemów. Popularność tego oleju kończy się na
starszych generacjach bądź przenoszona jest jeszcze w rodzinach przez tradycję.

Moja babunia zawsze to jadła na śniadanie tzn czerstwy (! koniecznie) chleb maczany w
posolonym oleju lnianym z małym dodatkiem cebulki.

Olej lniany powoduje niebieskość tęczówek tak jak tran rybi u Skandynawów...
(nie wiem czy to teoria czy prawda ale coś w tym jest :)




 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
28.09 Jarosław Sokołowski
28.09 Animka
28.09 Animka
28.09 XL
28.09 XL
28.09 XL
28.09 XL
29.09 Wiesiaczek
29.09 Wiesiaczek
29.09 t...@g...com
29.09 Trefniś
29.09 Trybun
29.09 Trybun
29.09 Jarosław Sokołowski
29.09 XL
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem