Data: 2017-09-29 09:04:56
Temat: Re: Masło - ile cię cenić trzeba?
Od: t...@g...com
Pokaż wszystkie nagłówki
> Gdzie indziej będzie to bułka z oliwą. Widać każdy kraj musi mieć swój
> sposób na proste pożywne danie z pieczywa, jakąś poparę lub coś innego.
Być może to raczej mądrość ogólnoludzka nie związana z jakimś szczególnym obszarem
geograficznym a raczej wymogiem czasowym i klimatycznym.
Mnie raczej zastanawia czerstwość chleba. Zwróciłem na to uwagę rozmawiając z wieloma
osobami "przedwojennymi". Wszyscy jednogłośnie upierali się że świeży chleb jest
niejadalny i musi swoje odleżeć tzn 2,3 dni i dopiero wtedy można konsumować.
Kiedyś pewnie piekło się bardziej na zakwasie i taki chleb przez tydzień jest
"świeży"... Może to dlatego ? Zupełnie tego nie rozumiem.
Może ktoś z Was zna rozwiązanie tej zagadki ?
|