Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer02.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer01.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Masło - ile cię cenić trzeba?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <59c15bfc$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<59e3bbb2$0$5155$65785112@news.neostrada.pl>
<59e4f505$0$15191$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
From: samya <s...@p...onet.pl>
Date: Mon, 16 Oct 2017 21:58:05 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:45.0) Gecko/20100101
Thunderbird/45.8.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 62
Message-ID: <59e50f4e$0$15190$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87.207.64.165
X-Trace: 1508183886 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15190 87.207.64.165:59345
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 2153173656
X-Received-Bytes: 3355
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379066
Ukryj nagłówki
W dniu 16.10.2017 o 20:45, Trefniś pisze:
> W dniu .10.2017 o 20:05 samya <s...@p...onet.pl> pisze:
>
>> W dniu 15.10.2017 o 21:49, XL pisze:
>>> XL <i...@g...pl> wrote:
>>>
>>>> Czy i w Polsce ceny masła osiagną ten poziom?
>>>
>>> Niestety są go coraz bliższe.
>>>
>>>> Jesteście w stanie obyć się bez masła w kuchni?
>>>
>>> Ja nie. Mało tego, podwyżka ceny spowodowała u mnie wzrost ilości
>>> zużywanego w kuchni masła, zamiast jego ograniczenia. Paradoks?
>>> Coś gdzieś kiedyś mi się obiło o uszy na temat takiego ekonomicznego
>>> (czy
>>> może marketingowego) efektu dużych podwyżek cen, ale mnie to wtedy nie
>>> zajmowało. Ki diabeł?
>>>
>>> PS. I nie wliczam w ten wzrost 2 kg masła klarowanego, użytego w jednym
>>> tylko tygodniu do zalania rydzów w słoikach ?
>>>
>>>
>>>
>> Ponoc jest naukowo dowiedzione, ze w obliczu kryzysu wzrasta popyt na
>> artykuly i uslugi "zbedne", wbrew wszelkiej logice. Na towary
>> luksusowe zreszta tez, choc w mniejszym stopniu.
>> Nie pamietam jak sie to zjawisko fachowo nazywa, a nie mam czasu
>> szukac, w kazdym razie na ekonomicznej tez juz o tym ucza.
>
> Efekt (lub paradoks) Veblena.
>
>> PS. z maslem mam dokladnie to samo, w koncu zaczelam je robic sama.
>
> U mnie dokładnie to samo - je się więcej i wykonujemy w domu sami ze
> śmietanki.
> Weźcie pod uwagę, że masło zostało właśnie "odczarowane" (głównie USA,
> ale u nas też).
> Już nie jest niezdrowe - teraz na cenzurowanym jest wreszcie margaryna i
> tłuszcze utwardzone.
>
Jajka tez w koncu odklamali :)
Na mnie to straszenie maslem, jajkami, tluszczem zwierzecym jakos nigdy
nie mialo wplywu. Od dziecka pochlanialam jaja w ilosciach hurtowych, do
tego stopnia, ze kiedy jeszcze w mlodocianych latach mieszkalam z
rodzicami, zabronili mi konsumpcji twierdzac, ze nie beda sie
przyczyniac do mojego rychlego zawalu :)
W USA wycofanie tluszczow utwardzonych zostalo nakazane przez FDA - u
nas co prawda ludzie staja sie coraz bardziej swiadomi, ale szczerze
mowiac nie slyszalam o podobnych decyzjach, chocby ze strony
Ministerstwa Zdrowia.
@
|