Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Masło - ile cię cenić trzeba? Re: Masło - ile cię cenić trzeba?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Masło - ile cię cenić trzeba?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer01.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer03.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostr
ada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Masło - ile cię cenić trzeba?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <59c15bfc$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<59e3bbb2$0$5155$65785112@news.neostrada.pl>
<59e4f505$0$15191$65785112@news.neostrada.pl>
<59e50d80$0$639$65785112@news.neostrada.pl>
<59e514f6$0$15194$65785112@news.neostrada.pl>
<59e524f8$0$659$65785112@news.neostrada.pl>
From: samya <s...@p...onet.pl>
Date: Tue, 17 Oct 2017 00:07:16 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:45.0) Gecko/20100101
Thunderbird/45.8.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <59e524f8$0$659$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 173
Message-ID: <59e52d95$0$5147$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87.207.64.165
X-Trace: 1508191638 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5147 87.207.64.165:59800
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 706356223
X-Received-Bytes: 8189
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379078
Ukryj nagłówki

W dniu 16.10.2017 o 23:30, XL pisze:
> samya <s...@p...onet.pl> wrote:
>> W dniu 16.10.2017 o 21:50, XL pisze:
>>> samya <s...@p...onet.pl> wrote:
>>>> W dniu 15.10.2017 o 21:49, XL pisze:
>>>>> XL <i...@g...pl> wrote:
>>>>>
>>>>>> Czy i w Polsce ceny masła osiagną ten poziom?
>>>>>
>>>>> Niestety są go coraz bliższe.
>>>>>
>>>>>> Jesteście w stanie obyć się bez masła w kuchni?
>>>>>
>>>>> Ja nie. Mało tego, podwyżka ceny spowodowała u mnie wzrost ilości
>>>>> zużywanego w kuchni masła, zamiast jego ograniczenia. Paradoks?
>>>>> Coś gdzieś kiedyś mi się obiło o uszy na temat takiego ekonomicznego (czy
>>>>> może marketingowego) efektu dużych podwyżek cen, ale mnie to wtedy nie
>>>>> zajmowało. Ki diabeł?
>>>>>
>>>>> PS. I nie wliczam w ten wzrost 2 kg masła klarowanego, użytego w jednym
>>>>> tylko tygodniu do zalania rydzów w słoikach ?
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>> Ponoc jest naukowo dowiedzione, ze w obliczu kryzysu wzrasta popyt na
>>>> artykuly i uslugi "zbedne",
>>>
>>> Ale moje masło nie jest zbędne!
>>> :-))
>>
>> Tak jak i moje :)
>> Zbedne w cudzyslowie, dla kazdego oznacza to cos innego - jedni gromadza
>> szminki i klejnoty, inni zajadaja sie maslem :)
>> Mialam na mysli ogolem produkty, ktore nie sa artykulami pierwszej potrzeby.
>>
>>>
>>>
>>>> wbrew wszelkiej logice.
>>>
>>> Akurat logika wzrostu popytu na ,,zbędne" w obliczu kryzysu jest wg mnie
>>> bardzo konkretna. Zbędne jest synonimem nadmiaru; niemożność skonsumowania
>>> stanu posiadania z powodu tego nadmiaru jest synonimem luksusu.
>>> I oto zbliża się kryzys -- > za chwilę może nie być nas stać na podstawowe
>>> rzeczy -- > póki na cokolwiek nas stać, zaznajmy zbednego (czyt. luksusu),
>>> ponieważ i tak wszystko za chwilę możemy stracić. Bawmy się i kupujmy tak,
>>> jak nigdybyśmy tego nie robili w okresie stabilizacji. Gromadźmy
>>> wspomnienie luksusu na zły czas, bo tylko ono może nam pozostać.
>>
>> Zapewne podswiadomosc tak wlasnie podpowiada.
>> Paradoks w moim przypadku polega na tym, ze choc wiele rzeczy drozalo i
>> potrafilam sobie ich bez zalu odmowic lub znalezc zamiennik, to z maslem
>> mnie opetalo i zuzywam go ze trzy razy wiecej niz zwykle.. :)
>
> Ja też, ostatnio nawet smażę głównie na nim - do tego celu kupuję klarowane
> w kubełku. Do pieczenia ciasta też czasem takiego używam, jednak częściej
> daję to w kostkach, normalne, bo jednak ma więcej smaku ze względu na
> domieszki białkowe z mleka, które klarowanie usuwa.

Klarowane, Mlekovity, bezcenne :)

Choc slodkie potrawy lubie tez smazyc na oleju kokosowym - maja
przyjemny posmak, o ile ktos lubi kokos.



> Muszę jednak zacząć wszelkie tłuszcze, więc i masło, ograniczać, bo mi w
> boczki idzie, oj idzie - samo masełko, jak i potrawy z jego dodatkiem (ach,
> te placki z jabłkami...).

E tam, sproboj raczej weglowodany ograniczyc niz tluszcze, szczegolnie
cukier. Tluszcz wbrew temu, co przez lata glosili eksperci na uslugach
przemyslu jest zdrowy. Weglowodanow potrzebujemy niewiele.
Cala ta piramida zywienia, ktorej podstawa sa glownie wegle, to pomylka
- o dziwo, zdarza sie, ze bardziej przytomni lekarze juz o tym uprzejmie
donosza swoim pacjentom.
Niestety do szkol ten "postep" nie dotarl - ostatnio moje dziecko
(pierwszoklasista) przerabialo na lekcji ten nieszczesny trojkat.

>
>>
>>
>>>
>>>> Na towary luksusowe
>>>> zreszta tez, choc w mniejszym stopniu.
>>>> Nie pamietam jak sie to zjawisko fachowo nazywa, a nie mam czasu szukac,
>>>> w kazdym razie na ekonomicznej tez juz o tym ucza.
>>>
>>> ,,Już"?
>>> :-)
>>> To zjawisko stare jak handel. Ja słyszałam o tym już w dzieciństwie, a w
>>> młodości zaznałam go sama w tzw. stanie wojennym. Mówię oczywiście j.w.,
>>> czyli w aspekcie dóbr materialnych.
>>
>> Juz.
>> Zjawisko moze i znane od wiekow, jednak kiedy 15 lat temu konczylam AE,
>> to na uczelni nikt o tym nie slyszal..
>
> Nie MÓWIŁ. Nie było W PROGRAMIE ani PO LINII.
> Mnie prawie 40 lat temu na ekonomii uczono, że (oczywiście w odrożnieniu od
> zgniłego kapitalizmu) w socjalizmie kryzys gospodarczy jest niemożliwy -
> krzywa koniunktury dla socjalizmu we wszystkich podręcznikach pięła się w
> górę pod kątem niemal 45 stopni i miała tylko lekkie, nicnieznaczace spadki
> (dla uprawdopodobnienia).
> Sporo ludzi w to nawet wierzyło...

Podejrzewam, ze rowniez i nie slyszal.
Nie spotkalam w swojej karierze uczelnianej ani jednego wykladowcy
(obojetne czy to mgr czy prof), ktory by byl zaangazowany ponad
programowe minimum. Fascynatow tam nie bylo.

>
>> Teraz niesmiale wzmianki sie
>> ponoc pojawiaja.
>
> Boszsz, ludzie czy w komunie, czy dziś, zawsze jednacy. Naprawdę nie
> zdarzył się nikt na sali, na wyższej uczelni, kto coś wiedział ponad
> wykład? No bo że w komunie to było tępione, to wiadomo...

A owszem, owszem, ale nigdy nie byl to wykladowca.
W tym temacie jednakze specjalisty nie bylo, badz sie nie ujawnil.

>
>>
>>
>>>
>>> Jednak istnieje bardziej uniwersalne, bo wykraczające poza ekonomię
>>> zjawisko, równie dawno towarzyszące cywilizacji - polegające na nagłym
>>> masowym wzroście konsumpcji (wszelkiej) i nagłym masowym zaniku wszelkich
>>> norm moralnych - vide pozbawione hamulców ekonomicznych i moralnych
>>> zachowanie ludzi wobec śmierci i apokalipsy - ,,Dżuma zniosła sądy
>>> wartościujące." - vide ,,Dżuma" Camus'a.
>>>
>>> O matko - ale się rozanalogizowałam :-))
>>>
>>>
>>>> @
>>>>
>>>> PS. z maslem mam dokladnie to samo, w koncu zaczelam je robic sama.
>>>>
>>>>
>>>
>>> I to wychodzi taniej? Lub mniej go wtedy konsumujecie? Chyba nie.
>>>
>> Z pewnoscia drozej, za to mozna ciekawie kombinowac ze smakami :)
>> Zreszta smietane i tak zawsze mam w domu, ale ilez mozna wypic kawy,
>
> Czyli kremówkę na masło kupujesz w sklepie? Ja o tym myślałam, ale we
> wszystkich już jest karagen. To mnie definitywnie odstrasza. No a mleka od
> Pani Baby już tyle nie kupuję, bo krowy sprzedała i do pracy poszła. Oj
> dolo ?
>

Niestety w sklepie. Mozna jeszcze znalezc bez karagenu, ale to wyjatek.
Do niedawna smietana tescowa nie miala karagenu - albo po prostu
producent sie nie chwalil.
Zreszta, do masla tez ładują karagen - pozostaje miec nadzieje, ze jesli
nie pokazuja go w skladzie, to faktycznie go nie dodaja.

W Krakowie jest kilka (!!!) mlekomatow, wiec jak tylko mam mozliwosc to
tam sie zaopatruje. To nie to samo co Pani Baba, ale jak sie nie ma co
sie lubi, to sie lubi co sie ma.


>> zupy tez nie wszystkie ze smietana wspolgraja, wiec skonczyl sie problem
>> co zrobic z ewentualnym nadmiarem.
>
> Moje dżersejkowe marzenia wracają...
>
>

Jesli tylko masz warunki, to zyc nie umierac :)
@

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
17.10 Animka
17.10 Trefniś
17.10 Animka
17.10 Jarosław Sokołowski
17.10 Trefniś
17.10 Trefniś
17.10 Animka
17.10 Trefniś
17.10 XL
17.10 XL
17.10 Trefniś
17.10 XL
17.10 XL
17.10 XL
17.10 Trefniś
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem