Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Masło - ile cię cenić trzeba?
Date: Tue, 17 Oct 2017 00:22:28 +0200
Organization: private
Lines: 59
Message-ID: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
References: <59c15bfc$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<59e3bbb2$0$5155$65785112@news.neostrada.pl>
<59e4f505$0$15191$65785112@news.neostrada.pl>
<os316t$6iv$1@news.icm.edu.pl>
<59e51630$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<59e52510$0$5163$65785112@news.neostrada.pl>
<59e52892$0$5146$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 088156090073.wroclaw.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1508192556 28178 88.156.90.73 (16 Oct 2017 22:22:36
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 16 Oct 2017 22:22:36 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379080
Ukryj nagłówki
W dniu .10.2017 o 23:45 XL <i...@g...pl> pisze:
> samya <s...@p...onet.pl> wrote:
>> Trzeba tez zwrocic uwage jaki rodzaj tluszczu zawiera maslo,
>
> Ha - tylko jeden raz kupiłam masło z wyszczególnieniem ,,83 % tłuszczu
> MLECZNEGO" - i kurczę już nie mogę na nie trafić, nie pamiętam firmy, bo
> kupiłam w pośpiechu i potem mj ktoś w domu wyrzucił papierek do śmieci.
> No
> tragedia.
>
>> bo zdarzaja
>> sie domieszki roslinnych (i nie mam tu na mysli tzw. "miksow", tylko
>> maslo 82 lub 83%).
>
> Piszą na opakowaniach np. ,,82 % tłuszczu". To ewidentna furtka do
> fałszerstw. Należy się liczyć właśnie z zawartością tłuszczu roślinnego,
> a
> kij wie, czy aby nie smalcu, utwardzonego tłuszczu kokosowego, wołowego
> lub
> oleju :-(
W moich starych książkach kucharskich, którymi tu wszystkich uparcie
epatuję, pisano już na początku ub. wieku o fałszowaniu masła łojem
wołowym i innymi tłuszczami zwierzęcymi.
Obecnie mówi się tylko o fałszowaniu masła tłuszczami roślinnymi, bo taką
domieszkę najłatwiej zbadać. Wystarczy stwierdzić w maśle zawartość
fitosteroli (niestety tylko w laboratorium).
Na razie szukam informacji, czy w ogóle bada się w Polsce pod kątem
zawartości tłuszczy innych niż mleczny, albo chociaż czy bada się
procentową zaw. tłuszczu mlecznego w maśle.
--
Trefniś
|