Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Masło - ile cię cenić trzeba?
Date: Tue, 17 Oct 2017 01:28:22 +0200
Organization: private
Lines: 91
Message-ID: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
References: <59c15bfc$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<59e3bbb2$0$5155$65785112@news.neostrada.pl>
<59e4f505$0$15191$65785112@news.neostrada.pl>
<os316t$6iv$1@news.icm.edu.pl>
<59e51630$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<59e52510$0$5163$65785112@news.neostrada.pl>
<59e52892$0$5146$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<os3e0r$gh1$1@news.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 088156090073.wroclaw.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1508196510 1329 88.156.90.73 (16 Oct 2017 23:28:30
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 16 Oct 2017 23:28:30 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379088
Ukryj nagłówki
W dniu .10.2017 o 01:05 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
> W dniu 2017-10-17 o 00:22, Trefniś pisze:
>> W dniu .10.2017 o 23:45 XL <i...@g...pl> pisze:
>>
>>> samya <s...@p...onet.pl> wrote:
>>>> Trzeba tez zwrocic uwage jaki rodzaj tluszczu zawiera maslo,
>>> Ha - tylko jeden raz kupiłam masło z wyszczególnieniem ,,83 % tłuszczu
>>> MLECZNEGO" - i kurczę już nie mogę na nie trafić, nie pamiętam firmy,
>>> bo
>>> kupiłam w pośpiechu i potem mj ktoś w domu wyrzucił papierek do śmieci.
>>> No
>>> tragedia.
>>>
>>>> bo zdarzaja
>>>> sie domieszki roslinnych (i nie mam tu na mysli tzw. "miksow", tylko
>>>> maslo 82 lub 83%).
>>> Piszą na opakowaniach np. ,,82 % tłuszczu". To ewidentna furtka do
>>> fałszerstw. Należy się liczyć właśnie z zawartością tłuszczu
>>> roślinnego,
>>> a
>>> kij wie, czy aby nie smalcu, utwardzonego tłuszczu kokosowego, wołowego
>>> lub
>>> oleju :-(
>> W moich starych książkach kucharskich, którymi tu wszystkich uparcie
>> epatuję, pisano już na początku ub. wieku o fałszowaniu masła łojem
>> wołowym i innymi tłuszczami zwierzęcymi.
>>
>> Obecnie mówi się tylko o fałszowaniu masła tłuszczami roślinnymi, bo
>> taką
>> domieszkę najłatwiej zbadać. Wystarczy stwierdzić w maśle zawartość
>> fitosteroli (niestety tylko w laboratorium).
>>
>> Na razie szukam informacji, czy w ogóle bada się w Polsce pod kątem
>> zawartości tłuszczy innych niż mleczny, albo chociaż czy bada się
>> procentową zaw. tłuszczu mlecznego w maśle.
>>
>>
> Wiesz gdzie mógłbyś zapytać? U rzecznika konsumentów. Nawet mailowo czy
> z ich strony, to mniej czasu Ci to zajmie
Poniekąd mam już chyba cząstkową informację...
Definicja: "Nazwa masło jest zastrzeżona dla produktów bez domieszek
tłuszczów roślinnych o określonej zawartości tłuszczu mlecznego".
Zatem prawdopodobnie badają masło wyłącznie pod kątem zaw. fitosteroli,
tłuszcze zwierzęce ich nie interesują.
Literatura (pdf) jako dowód:
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sourc
e=web&cd=3&ved=0ahUKEwiv8czepPbWAhWC2RoKHUJECmAQFggz
MAI&url=http%3A%2F%2Fagro.icm.edu.pl%2Fagro%2Felemen
t%2Fbwmeta1.element.agro-article-139711b4-1d94-4531-
a930-ec5a3603a1a4%2Fc%2F04_Nogala.pdf&usg=AOvVaw0oS8
zYN_1LEa3JaAAZiSg9
Skrót:
goo.gl/PrgHed
Teraz tylko sprawdzić, czy badają procentową zaw. tłuszczu mlecznego i czy
da się go łatwo odróżnić od innych tłuszczy zwierzęcych.
--
Trefniś
|