Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Maszynka do makaronu Fackelman
Date: Thu, 21 Feb 2008 12:43:58 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <fpjo8d$o83$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <fpjcun$7v1$1@mx1.internetia.pl> <fpjf0d$hoa$1@news.onet.pl>
<fpjn3t$6ah$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcs199.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1203594317 24835 83.6.234.199 (21 Feb 2008 11:45:17
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 21 Feb 2008 11:45:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 080220-0, 2008-02-20), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:310565
Ukryj nagłówki
"Moorek" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:fpjn3t$6ah$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik <d...@a...pl> napisał w wiadomości
> news:fpjf0d$hoa$1@news.onet.pl...
> > michalek pisze:
> >> Powtórzę swój post bo nikt nie odpowiedzial -
> >> -pewnie przeoczyliście :)
> >>
> >> Widziałem w sklepie taką maszynkę za relatywnie niedużą
> > ciach
> >
> > Kupiłem taką http://tinyurl.com/24t699 i od ponad półroku używam z
> > powodzeniem do ciasta z samymi jajkami.
> >
> Opowiedz jak sobie radzisz z robieniem makaronu?
> Kupiłem niedawno taką samą /podobną maszynkę niestety z instrukcją po
> rosyjsku, makaron nie chce mi się rozcinać - noże przememlą wstęgę i
> gdzieniegdzie przetną, próbowałem osuszyć - ale znowu ciężko zmusić noże
> żeby chwyciły wstęgę i efekt potem i tak jest podobny - trochę lepszy, ale
> nie udaje mi się w żaden sposób zrobić makaronu jak na zdjęciu.
>
>
> Pozdrowienia
> Tomek
Ciasto na makaron musi być dobrze obsypane maką z obu stron do walcowania na
grubość jak i walców tnących, część tej mąki wrobi się do ciasta, część
przejdzie do wody (ja gotuję świeży makaron, bez suszenia).
Nie można ciąć ciasta podsuszonego, gdyż powstają zadziory z warstwy suchej
z powierzchni i rwą makaron. Podobnie nie da się ciąć ciasta wysuszonego -
połamie się. Ciasta na paski można ciąć nożami radełkowymi zamocowanymi
przegubowo na nożycach norymberskich lub na podobnych patentach.
|