Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mazurek, który wychodzi zawsze?
Date: Sun, 10 Mar 2002 20:59:48 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <a6gdva$jgk$1@news.tpi.pl>
References: <a6g7qi$s1q$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1015790378 19988 217.97.24.161 (10 Mar 2002 19:59:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 10 Mar 2002 19:59:38 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Mazurek, który wychodzi zawsze?
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:99639
Ukryj nagłówki
Użytkownik Magda S <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a6g7qi$s1q$...@n...onet.pl...
> Witam,
>
> przede mną pierwsza Wielkanoc u teściów. Chciałabym błysnąć mazurkiem
> własnego wyrobu. Tym bardziej, że w domu, do którego jadę nie są znane
te
> wielkanocne wypieki. Dlatego proszę o przepis na coś łatwego, pysznego i
> mazurkowatego.
>
> Pozdrawiam wszystkie synowe :-)
>
> Magda
>
ja na Twoim miejscu zrobiłabym po prostu niziutki sernik i go ozdobiła,
wszyscy stwierdza, że pycha taki mazurek.
Z innych wersji polecam cienkie kruche ciasto pokryte warstwą dzemu, a na to
piana z białek z cukrem i orzecyhami, może byc bez dżemu :)
Dobrze wychodzi też niskie ciasto makowe albo niskie makowe z jabłkami i
manna z rodzynkami.
Można niską drożdżówkę z jabłkami i rodzynkami i krateczką z drożdżowego na
wierzchu polane roztopionym masłem i rodzynkami.
Może być niskie kruche z masą makową i kruszonką, mniam :)
Albo niskie drożdżowe z masa makową, oj jest tego
Grunt, żeby nie robić tradycyjnych mazurków, bo one zwykle wyglądają i
smakują jak deski, ale przerobić zwykłe smaczne ciasta i je odpowiednio
ozdobić
Pa
wkn
|