Data: 2002-03-10 21:01:40
Temat: Re: Mazurek, który wychodzi zawsze?
Od: "Marta MJ" <m...@b...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Magda S" <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:a6g7qi$s1q$1@news.onet.pl...
> Witam,
>
> przede mną pierwsza Wielkanoc u teściów. Chciałabym błysnąć mazurkiem
> własnego wyrobu. Tym bardziej, że w domu, do którego jadę nie są znane
te
> wielkanocne wypieki. Dlatego proszę o przepis na coś łatwego, pysznego i
> mazurkowatego.
>
> Pozdrawiam wszystkie synowe :-)
>
> Magda
Jako synowa bardzo dziekuje :))) Tez pozdrawiam. I wiem o co Ci chodzi z
tymi mazurkami - u moich tesciow tez nie jada sie mazurkow na Wielkanoc ...
ba, u nich nawet sie jajek nie maluje, bo jak dzieci duze, to szkoda czasu
:(
Wedlug mnie taki mazurek bez pudla to z kajmakiem czyli z masa krowkowa.
Robisz kruchy spod: garsc ciasta odkladasz na bok, formujesz prostokat, z
reszty ciasta robisz taki dosyc cienki waleczek, ale na tyle dlugi, zeby
mozna nim bylo okleic ten prostokat i oklejach go, posmarowawszy uprzednio
brzeg prostokata bialkiem. Zeby lepiej wygladal robisz falbanke wyciskajac w
waleczku zaglebienia kciukiem i palcem wskazujacym. I pieczesz tak jak
kruche ciasto (jesli potrzebujesz przepis na kruche to daj znac).
Na taki upieczony i wystudzony spod wylewasz mase. I teraz albo gotujesz 3,5
h puszke slodkiego mleka skondensowanego na dosyc malym ogniu, pilnujac,
zeby byla zanurzona w wodzie (chociaz chyba taki kajmak jest zbyt rzadki na
mazurek), albo gotujesz 0,5 litra mleka z 40 dkg cukru, cukrem waniliowym i
2 lyzkami masla. Gotujesz to to mieszajac stale na dosyc mocnym ogniu. Masa
zbrazowieje i zgestnieje. Potem musisz zrobic probe - kapnac krople na
talerzyk i jezeli szybko zgestnieje to jest dobra. (Moja Babcia zazwyczaj
zaczynala gotowanie tego dzien wczesniej i dogotowywala przed samym wylaniem
na spod.) Zdjac z ognia, poucierac chwile i wylac (gorace) na spod. I
najwazniejsze - pieknie udekorowac migdalami, orzechami wloskimi, skorka
pomaranczy, rodzynkami itp. Teraz sa jakies flamastry, posypki, ale chyba
prawdziwy mazurek to dekorowany w taki orzechowy sposob.
Ta metoda z kajmakiem jest o tyle dobra, ze nie musisz az tak bardzo
pilnowac, zeby nie gotowac za dlugo i nie ma az tyle ucierania co w
przypadku innych pomad. Ja w zeszlym roku zrobilam i zawiozlam tesciom i
jedli. Aha, poniewaz masa jest piekielnie slodka, to spod moze byc znacznie
mniej slodki.
Powodzenia,
Marta MJ
|