Data: 2002-03-10 19:59:48
Temat: Re: Mazurek, który wychodzi zawsze?
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Magda S <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a6g7qi$s1q$...@n...onet.pl...
> Witam,
>
> przede mną pierwsza Wielkanoc u teściów. Chciałabym błysnąć mazurkiem
> własnego wyrobu. Tym bardziej, że w domu, do którego jadę nie są znane
te
> wielkanocne wypieki. Dlatego proszę o przepis na coś łatwego, pysznego i
> mazurkowatego.
>
> Pozdrawiam wszystkie synowe :-)
>
> Magda
>
ja na Twoim miejscu zrobiłabym po prostu niziutki sernik i go ozdobiła,
wszyscy stwierdza, że pycha taki mazurek.
Z innych wersji polecam cienkie kruche ciasto pokryte warstwą dzemu, a na to
piana z białek z cukrem i orzecyhami, może byc bez dżemu :)
Dobrze wychodzi też niskie ciasto makowe albo niskie makowe z jabłkami i
manna z rodzynkami.
Można niską drożdżówkę z jabłkami i rodzynkami i krateczką z drożdżowego na
wierzchu polane roztopionym masłem i rodzynkami.
Może być niskie kruche z masą makową i kruszonką, mniam :)
Albo niskie drożdżowe z masa makową, oj jest tego
Grunt, żeby nie robić tradycyjnych mazurków, bo one zwykle wyglądają i
smakują jak deski, ale przerobić zwykłe smaczne ciasta i je odpowiednio
ozdobić
Pa
wkn
|