Data: 2008-10-14 15:34:59
Temat: Re: Mieso mielone
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mariusz wrote:
>>No to klops.
>
>
> A ten klops to potem jak sie wlasciwie piecze? W blaszce takiej podluznej
> jak do pasztetu, czy jakos w brytfannie?
>
> Czesciej pisze sie o brytfance i trzeba polewac sosem podczas pieczenia, ale
> czy sie jakos nie rozwali maly klops w duzej brytfance? Zreszta ja mam 1,2
> kg miesa, to mi cala brytfanke wypelni i zadnego sosu nie bedzie. To jak
> polewac?
>
> Moze piec w blaszce?
>
> Pomocy!
>
>
Ja pieke w keksowce. Mielone mieso wymieszac z namoczonym, wycisnietym
chlebem, dodac jajko, sol, pieprz, majeranek, troche mleka czy
smietanki, posiekana kapuste, lub chinska kapuste, albo inne zielone
warzywo, np. szparagi, wymieszac, przelozyc do keksowki, wyrownac
wierzch. Mozna w srodek wsadzic ugotowane na twardo, obrane jajko. Jak
sie ma, mozna polozyc cienkie plasterki boczku na wierzchu. Piec w
umiarkowanym, nie za goracym piecu pod przykryciem. Gdy termometr
kuchenny wstawiony w srodek klopsa dojdzie do 80°C/175°F, wyjac z pieca
i poczekac 10-15 minut przed krojeniem. Z sosu, ktory sie wytworzy w
blasze mozna zrobic sos zageszczopny zasmazka.
Magdalena Bassett
|