Data: 2007-07-20 13:27:28
Temat: Re: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Tomasz" <t...@w...delthis.pl> wrote in message
news:1syqix9awvqan.yuactxw7h1xo$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 20 Jul 2007 07:48:17 +0200, tomolek napisał(a):
> > Co do tych rur, chemii itd, to piwo obecnie produkuje
> > sie w duzych browarach metoda "grawitacyjna" (HGB)
>
> Gravity oznacza w tym wypadku raczej "stężenie", bo chodzi o warzenie
> brzeczki o podwyższonej gęstości, a następnie rozcieńczanie wodą.
> Takie warzenie piwa jest o wiele wydajniejsze i oszczędniejsze.
> O negatywnym wpływie tej metody na smak piwa nic mi nie wiadomo, sądzę, że
> wiele innych czynników odgrywa tu dużo znaczniejszą rolę. A największą z
> nich gust i nieświadomośc klientów, którym się wmawia reklamą, że tak
> właśnie piwo winno smakować.
>
> W przypadku alkoholizowania piwa faktycznie łatwiej i taniej jest przed
> fermentacją dodać do brzeczki syropów maltozowych. Przy bardzo wysokich
> stężeniach alkoholu piwo można dofermetować neutralnymi smakowo drożdżami
> winnymi lub gorzelniczymi.
>
> --
> Tomasz
Jak już pisałem - drożdże nie wypracują ponad 16% alkoholu, nawet na czystym
cukrze
|