Data: 2020-07-03 11:52:52
Temat: Re: Nasiona - jakość.
Od: trybun <L...@j...cb>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 02.07.2020 o 08:39, XL pisze:
> W ostatnich 5 latach mam tragiczne doświadczenia - z fasolą szparagową
> tyczną, bobem, marchwią, pomidorami itd. Fasola w samym bieżącym roku
> kupowana z różnych źródeł kilka razy, bo kiełkowała w znikomym procencie.
> Od 25 lat skiełkowuję fasolę przed siewem z powodzeniem - a teraz jakieś
> 90% nasion się zaśmierdziało, wykiełkowały tylko nieliczne, a i z tych
> część roślin zamarła po wysianiu do gruntu i wykształceniu pierwszej pary
> liści właściwych. W tym sezonie z około 20 zakupionych w kolejnych porcjach
> (różni producenci) opakowań fasoli mam może z 10 roślin!
> Bób dziurawy, jakość podobna.
> Z kwiatami podobnie,
> Stare nasiona sprzedają.
>
>
>
Kiełkowanie, a i sama jakość tych warzywek dramatycznie spadła. Nie ma
już słodkiej marchewki, teraz jest taka jakaś gorzkawa, pietruszce
zapachem i smakiem znacznie bliżej do marchwi niż do starej aromatycznej
polskiej pietrusze.. Nawet o tradycyjnego jadalnego ziemniaka coraz
trudniej - królują te przemysłowe/frytkowe, po ugotowaniu przypominają
wodniste kapuściane głąby, i żadnego bez smaku.
Osobiście upatruje w tym nie złej woli sprzedawców a kolejnego "
modyfikowanego prezentu" z za oceanu. Soja, kukurydza a teraz przyszła
kolej i na warzywa.
|