Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Nie ma leniwych klusek! Re: Nie ma leniwych klusek!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Nie ma leniwych klusek!

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.chmurka.net!eternal-september.org!
news.eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
From: Wiesiaczek <c...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nie ma leniwych klusek!
Date: Mon, 8 May 2023 12:31:09 +0200
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 166
Message-ID: <u3aj1d$3rmlh$1@dont-email.me>
References: <u30etq$1rsnh$1@dont-email.me> <u32969$28ami$2@dont-email.me>
<u32ggs$29dg8$1@dont-email.me> <u355pa$2q00l$1@dont-email.me>
<u35k99$2s4og$1@dont-email.me> <u3ag8d$3rgkv$1@dont-email.me>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Mon, 8 May 2023 10:31:09 -0000 (UTC)
Injection-Info: dont-email.me; posting-host="4cfaa55eb91cc0192d1ee47057996988";
logging-data="4053681";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX1/S6uc7yHZYx6kY6v1SkejoYr7LJ6gWBJg="
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:102.0) Gecko/20100101
Thunderbird/102.4.2
Cancel-Lock: sha1:Te5mWividSeqAET+dEfByE8zcz8=
Content-Language: pl-PL
In-Reply-To: <u3ag8d$3rgkv$1@dont-email.me>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383856
Ukryj nagłówki

W dniu 8.05.2023 o 11:43, Trybun pisze:
> W dniu 06.05.2023 o 15:21, Wiesiaczek pisze:
>> W dniu 6.05.2023 o 11:14, Trybun pisze:
>>> W dniu 05.05.2023 o 10:59, Wiesiaczek pisze:
>>>> W dniu 5.05.2023 o 08:53, Trybun pisze:
>>>>> W dniu 04.05.2023 o 16:19, Wiesiaczek pisze:
>>>>>> To nowe pokolenie w ogóle nie wie o czym pisze i jeszcze się z tym
>>>>>> dyletanctwem obnosi.
>>>>>> https://www.onet.pl/styl-zycia/ania-lekka/kluski-len
iwe-najlepszy-przepis/dg1jp20,30bc1058
>>>>>>
>>>>>> Otóż nie ma klusek leniwych!
>>>>>> Są leniwe pierogi i chociaż mają formę klusek, to są to leniwe
>>>>>> pierogi!
>>>>>> Dlaczego tak jest nietrudno wydedukować, starsi wiedzą a młodzież
>>>>>> niech pyta.
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Na mój gust maja rację, mogę się mylić, ale wydaje mi się że
>>>>> "pieróg" to coś nadziewane farszem, czyli czymś czego nie ma w
>>>>> klusce. A tradycyjne leniwe chyba takiego nie mają..
>>>>
>>>> Więc wyjaśnię...
>>>> Co do pieroga to zasadniczo masz rację, ale pieróg leniwy to jak z
>>>> samej nazwy wynika, jest czymś przy czym nie trzeba się narobić.
>>>> Krótko mówiąc: Pierogi leniwe składają się z tego samego, co pierogi
>>>> normalne (mąka, jajka, ser) tylko nie są lepione tylko po prostu
>>>> zmieszane te same składniki, a więc tu jest to "lenistwo" tych
>>>> pierogów.
>>>> Oczywiście mowa tu o pierogach z serem. Nie wiem, czy inne na
>>>> "leniwo" by wyszły?
>>>>
>>>> Nawiasem mówiąc, to ja praktykuję od dawna leniwe pierogi z jagodami:)
>>>> Gotuję muszelki, wsypuję pół szklanki jagód, ze trzy łyżki śmietany
>>>> i łyżkę cukru. Smak prawie pierogowy:)
>>>>
>>>>
>>>
>>> Czyli technologia leniwych to mniej więcej procedura klusek zwanych
>>> kopytkami?
>>
>> Technologia produkcji palet to niej więcej technologia produkcji szafy
>> gdańskiej:)
>>
>> Kopytka składają się z mąki i ziemniaków (opcjonalnie jaja).
>> Leniwe to mąka, ser i jaja.
>
> Robi się tak samo, a co tu stanowi że jedne mamy  nazywać kluskami a
> drugie pierogami?
>
>>
>>
>> Poza tym że do kopytek chyba nie dodaje się sera, ale to
>>> chyba w ogólnym podejściu nie powinno mieć znaczenia żeby leniwe
>>> postrzegać jako pierogi a kopytka jaki kluski.
>>
>> Spotkałem człowieka, któremu dla wyrażenia swoich myśli wystarczało
>> 3-5 słów! Nie będę cytował, jakie to słowa:)
>>
>> Owszem, można nazwać kluskami kopytka, spaghetti, leniwe pierogi,
>> makaron domowy, zacierki i wiele innych.
>> Tak samo, jak można nazwać bułką bagietkę, kajzerkę, bułkę maślaną,
>> rogala, ciabatę i też wiele innych.
>>
>> Sprawne posługiwanie się językiem pozwala na uniknięcie sytuacji, w
>> której wystarczy nam 5 słów :)
>>
>> Dlatego mamy leniwe pierogi, kopytka, zacierki, lane kluski, kluski
>> śląskie i wiele innych.
>>
>> Aha... Nie ma dania "leniwe". Są "leniwe pierogi". Taka nazwa jak
>> sałatka grecka, barszcz ukraiński, etc.
>>
>> Jeśli leniwe pierogi chcesz postrzegać jako kluski to zgoda, ale nie
>> kluski leniwe!
>
> Jeżeli te różne nazwy mają się opierać na czymś namacalnym to jak np
> farsz to z leniwych żadne pierogi. Ano tak jest, np w Netto obok paczek
> z makaronami leżą opakowania z "kluskami xxxxx", konia z kopytami temu
> po czym rozróżnia te produkty na tyle że nadaje im różne nazwy.
>
>>
>>
>>
>> Ale nie będę się
>>> wymądrzał, nie jestem biegły w tej dziedzinie, nie wiem nawet czym
>>> się różnią knedle od pierogów. Podobno chodzi o rodzaj farszu, ale
>>> nie jestem pewien czy nie o jakieś zapożyczenia językowe, np z Czech..
>>
>> W Czechach knedle to taka bułka gotowana na parze. Jeśli doda się
>> jakiś mięsny sos, to nawet można to zjeść. Jadłem ale nie widziałem
>> jak oni to robią.
>> U nas knedle to rodzaj, uwaga, klusek:)
>> Tylko że w ich skład wchodzą ziemniaki, czego w pierogach nie
>> uświadczysz. Znaczenie farszu jest drugorzędne, bo można zrobić
>> zarówno knedle jak i pierogi ze śliwkami, a to są dwie różne potrawy.
>>
>> Nawiasem mówiąc, dla lubiących kopytka a nie lubiących dużo się męczyć
>> jest taka potrawa, która składa się z tego samego co kopytka :)
>>
>> Ja robię to tak:
>> Gotuję ziemniaki, potem odlewam wodę i dosypuję ok. 1/2 szklanki mąki.
>> Następnie tłukę takim drucianym narzędziem a po rozdrobnieniu przez
>> chwilę ucieram drewnianą łyżką.
>> Gdy nabierze konsystencji jednorodnego ciasta nakładam na talerz
>> robiąc bokiem łyżki wgłębienia i tam wlewam świeżo zrobione skwarki.
>> Należy posolić po wierzchu i jeść popijając świeżym mlekiem.
>> W mojej okolicy jada się to łyżką zagarniając od brzegu małe porcje
>> które przyklejone do łyżki tworzą formę no... klusek:)
>> W mojej wsi nazywają to kulasa ale spotkałem też nazwę prażucha.
>> Dla mnie przysmak, ale małża nie przepada.
>>
>>
>>
>>
>
> Na Wielkopolskiej wsi "prażuch" to normalne kartofle rozgniatane na
> papkę z dodatkiem śmietany bądź masła. Mogą być podawane z różnymi
> dodatkami już w takiej postaci, mogą być również smażone z tej masy w
> postaci placków.

Może nie zauważyłeś, ale te ziemniaki powinny być z mąką. Z samym masłem
lub śmietaną byłoby ciężko cokolwiek z nich usmażyć, a to o czym piszesz
to zwykłe puree ziemniaczane.

> Czyli w podsumowaniu tematu - wg Ciebie kluski to coś z ziemniakami,
> których nie powinno być w pierogach?

Niezupełnie:)
Kluski to taka ogólna nazwa na danie z mąki (gotowane?).
U mnie w domu kluskami nazywano domyślnie kluski robione w domu np. do
rosołu.
Niemniej kluski wiązałbym raczej z formą i wyglądem, jak np. śląskie,
kartoflane, kopytka, knedle, leniwe pierogi, pyzy etc.
Podobnie jak bułką nazywamy dziesiątki różnych rodzajów pieczywa.

A przy okazji trafiłem na wiersz Cz. Miłosza:

""W cieniu imperium, z kurami, w gaciach prasłowiańskich,

Naucz się lubić swój wstyd, bo zawsze będzie przy tobie

I nie odstąpi ciebie, choćbyś zmienił kraj i nazwisko.

Twój wstyd niewydarzenia. Miękkiej sercowiny.

Skwapliwej uniżoności. Zmyślnego udania.

Pylnych dróg na równinie. Wyciętych na opał drzew.

W byle jakim siedzisz domu, aby do wiosny.

Kwiatów nie ma w ogrodzie, bo i tak stratują.

Pierogi jesz leniwe, zupę nic na zimno."


Z pierogami sprawa znana, ale o zupie "nic" jedynie słyszałem:)


--
Wiesiaczek - dziś z podkarpackiej wsi
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Niech żyje POLEXIT! I salwa Ukrainie!
Wolę Rosję jako wroga niż Ukrainę jako przyjaciela.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
09.05 XL wiosenna
11.05 FEniks
11.05 XL wiosenna
20.05 Trybun
20.05 Wiesiaczek
24.05 Trybun
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Ma 102 lata i wciąż prowadzi auto. Profesor ds. żywienia zdradza siedem zasad długowieczności
Medicine, medicine - 199 Live videos
Domowa medycyna - ależ to bardzo proste
Kanałowe leczenie zęba dużą wiertarkÄ
Kanałowe leczenie zęba dużą wiertarkÄ
Protokół Rehabilitacji Pacjentki Długoterminowej w Śpiączce 1. Cel protokołu
Schemat terapii pacjentki długoterminowej w śpiączce - krok po kroku 1. Stała obecność i kontakt emocjonalny
Córka Ewy Błaszczyk jest w śpiączce od 25 lat.
Nowy zestaw ćwiczeń odmładzających na piątek
Ewa Błaszczyk pokazała córkę w telewizji. "Ola, masz gości" https://www.msn.com/pl-pl/rozrywka/gwiazdy/ewa-b%C5%82aszczyk-pokaza%C5%82a-c%C3%B3rk%C4%99-w-telewizji-ola-masz-go%C5%9Bci/ar-AA1DI5Nn?ocid=BingNewsSerp&cvid=4c4c1c20f5d94529aa2dfde5f155fc3f&ei=
Pomagamy wybudzić córkę Ewy Błaszczyk, Olę ze śpiączki Sprowadzimy najlepszy na świecie zrobotyzowany egzoszkielet
Histotrypsja - Innowacyjna Metoda Leczenia Nowotworów za pomocą Ultradźwięków
Tytul: Infradźwieki, stymulacja mózgu i zdrowie człowieka: Znaczenie twardego kontaktu stóp z podłożem w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym i poprawie długowieczności
Zostań zębologiem - kup sobie latarkę UV i naprawiaj ubytki zębów
50 naukowych publikacji medycznych, badawczych, analitycznych dla każdego