Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin3!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sat, 05 Mar 2016 22:49:21 +0100
From: Qrczak <q...@q...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
Thunderbird/3.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
References: <nav6c1$nuc$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<nb1civ$6p6$1@dont-email.me>
<56d44eb9$0$22831$65785112@news.neostrada.pl>
<nb42mg$881$1@dont-email.me>
<e...@g...com>
<nbbuk3$2na$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<nbd8qa$cl4$1@dont-email.me> <56daa0a4$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
<nbejsd$mlq$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<nbeob4$7ek$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<56db229c$0$690$65785112@news.neostrada.pl> <nbf9nj$anl$1@dont-email.me>
<56db30d9$0$699$65785112@news.neostrada.pl> <nbfc3j$k3o$1@dont-email.me>
<56db3ac9$0$22841$65785112@news.neostrada.pl>
<nbfe8n$skv$1@dont-email.me> <56db4289$0$694$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
In-Reply-To: <1...@4...net>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 54
Message-ID: <56db545f$0$683$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-207-131-149.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1457214559 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 683 87.207.131.149:52129
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:370116
Ukryj nagłówki
Dnia 2016-03-05 22:42, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Sat, 05 Mar 2016 21:33:15 +0100, Qrczak napisał(a):
>> Dnia 2016-03-05 21:09, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
>>> "Qrczak"<q...@q...pl> wrote in message
>>> news:56db3ac9$0$22841$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>>>
>>>>>>>> Za to można mieć "Parówki cielęce" z zawartością 52% cielęciny (co
>>>>>>>> jest i tak rekordem Polski, bo wszystkie inne mają dużo mniej albo
>>>>>>>> tylko aromat z cielaka).
>>>>>>>
>>>>>>> Co stanowi resztę, 48%? Tłuszcz? Podroby? W czym to ujmuje wartości?
>>>>>>
>>>>>> 43% - wieprzowina.
>>>>>
>>>>> E... no to nie widzę problemu. A Ty?
>>>>
>>>> A ja odróżniam dziecko krowy od świni.
>>>
>>> Ja też. :-) Ale ponieważ nie jestem ani muzułmaninem ani Żydem
>>> to nie przywiązuje tak "religijnej" uwagi do zawartości wieprzowiny
>>> w parówkach - zakładam, być może błędnie, że wszystkie są
>>> z wieprzowiną, bo smaczna jest... Te cielęce mają udział droższego
>>> mięsa cielęcego, te drobiowe mają udział droższego mięsa
>>> drobiowego (pewnie tańszy indyk a nie kurczak) co nie znaczy
>>> że jakiekolwiek z tych parówek są koszerne - nie są.
>>>
>>> Jeśli skarżysz się o to, że nazwa parówki cielęcej jest nieprawidłowa,
>>> że powinna się nazywać "cielęco-wieprzowa" to w pełni Cię poprę :-)
>>> Gdzie mam podpisać/napisać petycję?? :-))))
>>
>> Nie ma sprawy.
>> Po prostu czytam etykiety.
>> Niestety w sklepach mięsnych nie zawsze etykieta jest "na widoku",
>> czasami to po prostu kartka z tekstem typu: "skład surowcowy wyrobu
>> wymieniony jest w księdze produktów dostępnej u sprzedawcy".
>>
>
> Masz prawo żądać jej przedstawienia przy ladzie. Moja córka tak robi - i
> dodam, że, o kolejna zgrozo, wobec uczulenia Wnusi na białko mleka trudno
> jej znaleźć wędlinę dla dziecka, w której nie byłoby także np białka z
> MLEKA lub SERWATKI!!!
> 3-O
> 3-O
> 3-O
Trudno?
A u babci??
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
|