Data: 2016-03-05 23:03:40
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
pan stefan napisał:
> Uwierz na słowo - są jeszcze takie miejsca, gdzie można kupić taką
> świnkę, nie powiem, bo bym już tam życia nie miał. Zresztą tanie
> to nie jest - przynajmniej 3 razy droższe.
Są miejsca na świecie, a wcale ich niemało, gdzie świnie karmi się
na przykład figami. Bo to najłatwiej dostępna miejscowo pasza. Ceny
trudno porównać, bowiem nikt w okolicach nie prowadzi przemysłowych
chlewni. Nikt też nie ściga się, by świniaka utuczyć do rozmiarów XL,
by w tłustość obływał bardzij, niż ten u sąsiada. Daltego wszyscy na
świecie znają szynke parmeńską, hiszpańskie szynki z Estramadury,
czy nawet Andaluzji -- a "Polish Ham" znaczy niewiele, właściwie żył
tylko w imaginacji wytworzonej na zapotrzebowanie polityczne.
--
Jarek
|