Data: 2016-03-05 23:23:31
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 5 Mar 2016 22:44:16 +0100, Jarosław Sokołowski napisał(a):
> Pan Pszemol napisał:
>
>> Natomiast zastanawia mnie dlaczego sól kuchenna sprzedawana
>> jako "sól morska" nie jest gorzka - ta którą kupuję w sklepie
>> akwarystycznymi i mieszam z wodą dla moich koralowców jest gorzka.
>
> Sól dla koralowców, to po prostu "bezwodnik morza koralowego".
> Pozyskiwanie soli spożywaczej z morza, to nie takie tam zwykłe
> "poczekaj aż cała woda odparuje". Sole różnych metali mają
> różną rozpuszczalność w wodzie, a ta zależy też od temperatury.
> Takie odsalanie, to nieco bardziej złożony proces technologiczny,
> wymagający dokonania więcej niż jednej czynności.
>
Noifajno, tylko gdzie tu jakiekolwiek wyjasnienie, prócz lania wody...
morskiej?
|