Data: 2016-03-05 23:46:06
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
news:slrnndmnqk.as6.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Soli magnezowych w sumie jest coś koło jednej dziesiątej tego, co
> sodowych. Ale chlorek sodowy krystalizuje jako pierwszy, więc po
> odparowaniu części wody i po wytworzeniu pierwszych kryształów
> bierze się je do suszenia.
O o o... coś własnie tu jest na rzeczy.
> Ale Azjaci kombimują też odwrotnie.
> W kuchni Japońskiej (może w innych okolicznych też, nie wiem)
> stosuje się jako przyprawę gorzką sól magnezową. Wydobytą właśnie
> z morza, kilkakrotnie krystalizowaną z tego roztworu, który inni
> po uzyskaniu soli oddają morzu. Co kraj, to obyczaj.
A do jakich potraw oni takiej gorzkiej soli używać lubią?
|