Data: 2016-03-05 23:44:43
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:8612fufpnxkf$.l2zl0nn5bbf9.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 5 Mar 2016 15:36:06 -0600, Pszemol napisał(a):
>> "Qrczak" <q...@q...pl> wrote in message
>> news:56db4f46$0$647$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>>> I tylko tyle tej nabożności. Niezmiennie do dzisiejszego dnia.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Bajdełej czytając o polisz-hamie tutaj i co-nieco na sąsiedniej
>>>>>>>> grupie podejrzewam u siebie górnictwo od przynajmniej 3. przodków
>>>>>>>> wstecz.
>>>>>>>
>>>>>>> Zastanawiam się właśnie ciągle, jaką to kopalnie mieliśmy w
>>>>>>> Krakowe... ;-)
>>>>>>
>>>>>> A w Bydgoszczy jaką?
>>>>>
>>>>> Ja już wymyśliłem! Pewnie ojciec do Wieliczki codziennie jeździł!!!
>>>>> :-)
>>>>
>>>> A, to mój pewnie do Inowrocławia, w tym samym celu.
>>>
>>> No, a potem się dziwicie, że Wam sole himalajskie nie smakują, jak
>>> należy.
>>
>> Ja chyba nie mam aż tak wysublimowanego smaku - mi te
>> himalajskie tak samo smakują jak niehimalajskie...
>> Natomiast zastanawia mnie dlaczego sól kuchenna sprzedawana
>> jako "sól morska" nie jest gorzka - ta którą kupuję w sklepie
>> akwarystycznymi i mieszam z wodą dla moich koralowców jest gorzka.
>
> A po co Ty ją jesz? - ona jest raczej z dodatkami pewnie, dla tych
> koralowców. A przynajmniej z jakąś dezynfekcją albo czymś w tym stylu.
Nie tyle ją jem co skosztowałem na czubku języka...
Dla porównania smaku z solą morską w wydaniu kuchennym.
Mam wrażenie że dawno temu czytałem o tym ale nie wiem
czy pamiętam dobrze ale chodzi o to, że mieszanka sucha do
akwarium to sól syntetyczna, pomieszana ze składników
osobnych, a sól kuchenna "morska" pochodzi z odparowywania
morskiej wody, i widać krystalizuje się coś gdzieś inaczej
i czegoś brakuje w tej odparowanej co jest w tej przygotowanej
od nowa do mieszania z wodą do akwarium...
|