Data: 2016-03-06 00:25:53
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pan Pszemol napisał:
>>>> Ale Azjaci kombimują też odwrotnie. W kuchni Japońskiej (może
>>>> w innych okolicznych też, nie wiem) stosuje się jako przyprawę
>>>> gorzką sól magnezową. Wydobytą właśnie z morza, kilkakrotnie
>>>> krystalizowaną z tego roztworu, który inni po uzyskaniu soli
>>>> oddają morzu. Co kraj, to obyczaj.
>>>
>>> A do jakich potraw oni takiej gorzkiej soli używać lubią?
>>
>> Pojęcia nie mam. Jak powiem, że do sojowych, to się pewnie wiele
>> nie pomylę. Albo że do ryb -- przecież to Japończycy. O, miałem
>> rację -- https://pl.wikipedia.org/wiki/Nigari -- tak to się nazywa.
>> Nazwa całkiem mi z głowy wyleciała, choć mnie tym częstowano.
>
> Dzięki... czego to się człowiek na tej grupie nie dowie!!! :-)
Nie dowie się niczego i pozostanie tak głupim, jakim był zawsze.
O ile przyjdzie tu z takim nastawieniem, że wszystek swój czas,
całą swoją energie przeznaczy na bezproduktywne próby mieszania
innych ludzi z błotem. Jakby to błoto mogło zakleić otaczającą
ich pustkę. Takie przypadki też się zdarzają.
--
Jarek
|