Data: 2016-03-06 03:13:28
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 5 Mar 2016 19:35:39 -0600, Pszemol napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:oj3pgx1g0pmw.1by1fpmi9tind$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 16:44:43 -0600, Pszemol napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:8612fufpnxkf$.l2zl0nn5bbf9.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 15:36:06 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>>> "Qrczak" <q...@q...pl> wrote in message
>>>>> news:56db4f46$0$647$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>>>>>> I tylko tyle tej nabożności. Niezmiennie do dzisiejszego dnia.
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> Bajdełej czytając o polisz-hamie tutaj i co-nieco na sąsiedniej
>>>>>>>>>>> grupie podejrzewam u siebie górnictwo od przynajmniej 3. przodków
>>>>>>>>>>> wstecz.
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Zastanawiam się właśnie ciągle, jaką to kopalnie mieliśmy w
>>>>>>>>>> Krakowe... ;-)
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> A w Bydgoszczy jaką?
>>>>>>>>
>>>>>>>> Ja już wymyśliłem! Pewnie ojciec do Wieliczki codziennie jeździł!!!
>>>>>>>> :-)
>>>>>>>
>>>>>>> A, to mój pewnie do Inowrocławia, w tym samym celu.
>>>>>>
>>>>>> No, a potem się dziwicie, że Wam sole himalajskie nie smakują, jak
>>>>>> należy.
>>>>>
>>>>> Ja chyba nie mam aż tak wysublimowanego smaku - mi te
>>>>> himalajskie tak samo smakują jak niehimalajskie...
>>>>> Natomiast zastanawia mnie dlaczego sól kuchenna sprzedawana
>>>>> jako "sól morska" nie jest gorzka - ta którą kupuję w sklepie
>>>>> akwarystycznymi i mieszam z wodą dla moich koralowców jest gorzka.
>>>>
>>>> A po co Ty ją jesz? - ona jest raczej z dodatkami pewnie, dla tych
>>>> koralowców. A przynajmniej z jakąś dezynfekcją albo czymś w tym stylu.
>>>
>>> Nie tyle ją jem co skosztowałem na czubku języka...
>>> Dla porównania smaku z solą morską w wydaniu kuchennym.
>>>
>>> Mam wrażenie że dawno temu czytałem o tym ale nie wiem
>>> czy pamiętam dobrze ale chodzi o to, że mieszanka sucha do
>>> akwarium to sól syntetyczna, pomieszana ze składników
>>> osobnych, a sól kuchenna "morska" pochodzi z odparowywania
>>> morskiej wody, i widać krystalizuje się coś gdzieś inaczej
>>
>> Krystalizacja to krystalizacja. Niby co ma w niej być "inaczej", jeśli
>> chodzi o tę samą substancję - tu NaCl?
>> 3-|
>
> Ale nie chodzi o tą samą substancję a wodę morską, która
> jest bardzo złożoną mieszaniną wielu substancji (soli).
> Ewidentne jest z tego co już tu napisał Jarek (czytałaś?)
> że różne sole w różnym tępie krystalizują w czasie osuszania
> wody morskiej i wiedząc o tym można użyć tego procesu do
> rozdzielania składników stałych, rozpuszczonych w morskiej wodzie.
> Napisał o tym bardzo fajnie Jarek - weź i przeczytaj, warto.
33333333333333333-]
>>> i czegoś brakuje w tej odparowanej co jest w tej przygotowanej
>>> od nowa do mieszania z wodą do akwarium...
>>
>> No to to na pewno - jeśli jest fioletowa lub niebieska, to zawiera
>> nadmanganian potasu albo błekit metylowy, czyli odkażacze, tak jak
>> wczesniej pisałam.
>
> Nie masz pojęcia o wyobrażeniu... :-)
> Proponuję abyś o soli do akwarium morskiego nic więcej nie pisała :-)
To Ty go nie masz widocznie, skoro dotąd nie doszedłeś do konkluzji, co
jest gorzkiego w soli akwarystycznej morskiej "sztucznej" - a jest to
siarczan magnezu.
33333333-]
|