Data: 2016-03-06 02:35:39
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:oj3pgx1g0pmw.1by1fpmi9tind$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 5 Mar 2016 16:44:43 -0600, Pszemol napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:8612fufpnxkf$.l2zl0nn5bbf9.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 15:36:06 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>> "Qrczak" <q...@q...pl> wrote in message
>>>> news:56db4f46$0$647$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>>>>> I tylko tyle tej nabożności. Niezmiennie do dzisiejszego dnia.
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Bajdełej czytając o polisz-hamie tutaj i co-nieco na sąsiedniej
>>>>>>>>>> grupie podejrzewam u siebie górnictwo od przynajmniej 3. przodków
>>>>>>>>>> wstecz.
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Zastanawiam się właśnie ciągle, jaką to kopalnie mieliśmy w
>>>>>>>>> Krakowe... ;-)
>>>>>>>>
>>>>>>>> A w Bydgoszczy jaką?
>>>>>>>
>>>>>>> Ja już wymyśliłem! Pewnie ojciec do Wieliczki codziennie jeździł!!!
>>>>>>> :-)
>>>>>>
>>>>>> A, to mój pewnie do Inowrocławia, w tym samym celu.
>>>>>
>>>>> No, a potem się dziwicie, że Wam sole himalajskie nie smakują, jak
>>>>> należy.
>>>>
>>>> Ja chyba nie mam aż tak wysublimowanego smaku - mi te
>>>> himalajskie tak samo smakują jak niehimalajskie...
>>>> Natomiast zastanawia mnie dlaczego sól kuchenna sprzedawana
>>>> jako "sól morska" nie jest gorzka - ta którą kupuję w sklepie
>>>> akwarystycznymi i mieszam z wodą dla moich koralowców jest gorzka.
>>>
>>> A po co Ty ją jesz? - ona jest raczej z dodatkami pewnie, dla tych
>>> koralowców. A przynajmniej z jakąś dezynfekcją albo czymś w tym stylu.
>>
>> Nie tyle ją jem co skosztowałem na czubku języka...
>> Dla porównania smaku z solą morską w wydaniu kuchennym.
>>
>> Mam wrażenie że dawno temu czytałem o tym ale nie wiem
>> czy pamiętam dobrze ale chodzi o to, że mieszanka sucha do
>> akwarium to sól syntetyczna, pomieszana ze składników
>> osobnych, a sól kuchenna "morska" pochodzi z odparowywania
>> morskiej wody, i widać krystalizuje się coś gdzieś inaczej
>
> Krystalizacja to krystalizacja. Niby co ma w niej być "inaczej", jeśli
> chodzi o tę samą substancję - tu NaCl?
> 3-|
Ale nie chodzi o tą samą substancję a wodę morską, która
jest bardzo złożoną mieszaniną wielu substancji (soli).
Ewidentne jest z tego co już tu napisał Jarek (czytałaś?)
że różne sole w różnym tępie krystalizują w czasie osuszania
wody morskiej i wiedząc o tym można użyć tego procesu do
rozdzielania składników stałych, rozpuszczonych w morskiej wodzie.
Napisał o tym bardzo fajnie Jarek - weź i przeczytaj, warto.
>> i czegoś brakuje w tej odparowanej co jest w tej przygotowanej
>> od nowa do mieszania z wodą do akwarium...
>
> No to to na pewno - jeśli jest fioletowa lub niebieska, to zawiera
> nadmanganian potasu albo błekit metylowy, czyli odkażacze, tak jak
> wczesniej pisałam.
Nie masz pojęcia o wyobrażeniu... :-)
Proponuję abyś o soli do akwarium morskiego nic więcej nie pisała :-)
|