Data: 2016-03-05 23:53:50
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:qoutpe2gn1lm$.t2rw4bxggug4.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 5 Mar 2016 15:59:21 -0600, Pszemol napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:1ltb04q12qte8$.1qxi6q0e1m7ro$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 13:58:01 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>
>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>> news:1jhqwm3m4r3a2$.58707vho946u.dlg@40tude.net...
>>>>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 13:08:52 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>>>
>>>>>> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
>>>>>> news:56db21b1$0$657$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>> W dniu 05.03.2016 o 13:53, Jarosław Sokołowski pisze:
>>>>>>>> Pani Ewa napisała:
>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Obawiam się że i dziś nie jest to mielonka - to szynka prasowana,
>>>>>>>>>> więc są tam duże i małe kawałki mięsa uformowane aby się do
>>>>>>>>>> puszki zmieściły. Ale przyznaję, że dawno nie kupowałem...
>>>>>>>>> Mógłbyś się rozczarować. Trochę rozumiem ten Twój sentyment, bo
>>>>>>>>> mój
>>>>>>>>> mąż
>>>>>>>>> ma ten sam - czasami go nachodzi, żeby kupić tego krakusa, jak
>>>>>>>>> wpadnie
>>>>>>>>> mu w oko na półce. Ale zawsze potem jest lekkie rozczarowanie, że
>>>>>>>>> to
>>>>>>>>> jednak nie to, co w czasach dzieciństwa. A może to gusta się
>>>>>>>>> zmieniły?
>>>>>>>> A jeśli się zmieniły, to czy chodzi o zmianę jednostkową, czy inną
>>>>>>>> modę?
>>>>>>>
>>>>>>> Podejrzewam, że jednostkową. Ale może też być to zjawisko bardziej
>>>>>>> rozpowszechnione, bo jednak obecnie wszyscy mamy większy wybór,
>>>>>>> więcej
>>>>>>> różnych kulinarnych doświadczeń i coraz to inne rzeczy nam zaczynają
>>>>>>> smakować.
>>>>>>>
>>>>>>>> Ja też w dzieciństwie lubiłem szynkę konserwową. Część powodów
>>>>>>>> mojego
>>>>>>>> lubienia pamiętam do dzisiaj -- w takim kwadratowym plasterku nie
>>>>>>>> było
>>>>>>>> widać, że to kawałek świni. W szynkach tradycyjnych z tamtego
>>>>>>>> okresu
>>>>>>>> przeszkadzała mi dwucentymetrowa otoczka tłuszczu. Brrr, tego to ja
>>>>>>>> nie
>>>>>>>> znosiłem!
>>>>>>>
>>>>>>> Albo te białe oczka w kiełbasach! Chyba większość ludzi, którzy byli
>>>>>>> dziećmi w tamtym okresie, ma podobne przeżycia.
>>>>>>
>>>>>> Ja jadłem kiełbasę robioną na wsi, w domu: przechowywana w słojach
>>>>>> szklanych przypominała smalec z wielkimi kawałkami mięsa wtopionymi
>>>>>> w ten smalec do słoja. Przeżycia mam z dzieciństwa jak widzisz
>>>>>> smakowite
>>>>>> i chyba dzięki temu nie zaraziłem się wstrętem do tłuszczu z mediów.
>>>>>
>>>>> Drugia wypowiedź z sensem - chyba zacznę numerować... Aż dziw, że nie
>>>>> chcesz sam sobie zrobić takiej "słoikówki" i dziś. Mięso niby inne, bo
>>>>> mniej tłuste, ale można słoninki dodać i jest mniamuśnie :-)
>>>>
>>>> A gdzie wyczytałaś że nie chcę?
>>>
>>> U Ciebie :-)
>>> Przecież gdybyś chciał, to byś tak nie tęsknił i nie wspominał z
>>> rozrzewnieniem, tylko sobie zrobił :-)
>>
>> Nie, Ty to wyczytałaś u siebie... nie u mnie.
>> Ja nie tylko chciałem zrobić co wypytywałem Cię o przepis
>> jak pisałaś o tym tutaj na grupie... pamiętasz?
>
> Przykro mi, ale tylu osobom podawałam przepisy...
> 3-]
Ale czemu Ci przykro?
|