Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nóż do sushi...
Date: 21 May 2004 17:43:35 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 29
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: < <c8gicp$25f$1@atlantis.news.tpi.pl> <40ac859d$1_2@news.bluewin.ch>
<c8ibvb$sd8$1@nemesis.news.tpi.pl> <2...@n...onet.pl>
<4...@o...com> <c8j7ht$sdb$1@inews.gazeta.pl>
<2...@n...onet.pl> <4...@o...com>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1085161415 26247 80.72.34.43 (21 May 2004 17:43:35 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 May 2004 17:43:35 GMT
User-Agent: Halime (MacOSX)/1.0rc2b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:202464
Ukryj nagłówki
In <4...@o...com> Magdalena Bassett wrote:
>
>
> Wladyslaw Los wrote:
>
>> W takim razie wystawiam na licytację mój ukochany nóż firmy ""Alfons
>> Menčik Lwów-Kraków". Cena wywoławcza 199 zł. Trochę wprawdzie
>> wyszczerbiony, bo służył mi w dzieciństwie za miecz hoplity. Gdybym
>> bawił się był wtedy w samuraja, też by się pewnie nadał. ;-) W każdym
>> raze szczerby już zanikły od częstego ostrzenia i ostatni krajałem z
>> nim z powodzeniem suszi. A jeśli kogoś nie stać, niech robi suszi
>> innego rodzaju.
>>
>> Władysław
>
> Sushi tez mozna przekroic starym zardzewialym scyzorykiem - napewno
> jakos sie przetnie - ale przypominam, ze to Ty argumentowales, ze
> tylko w miedzianej misie mozna ubic prawidlowo bialka. Stalowa czy
> szklana miska Ci nie wystarcza? Slyszales kiedys o powiedzeniu:
> odpowiednie narzedzie do pracy? Magdalena Bassett
Ten mój nóż jest naprawdę znakomity i z pewnością przetnie zrolowane
suszi. Co do miski miedzianej -- nie kosztuje aż tyle, a białko
naprawdę się w niej lepiej ubija, właściwie -- tylko w takiej misce
można dobrze ubić białko na suflet, i jedno jest warte drugiego. A
suszi nie jest warte noża za minimum kilkaset złotych. Jeszcze rozumiem,
że takiego noża potrzebowałby profesjonalista.
Władysław
|