From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: OT/znowu to samo
Date: Thu, 26 Jun 2003 08:29:46 +0100
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <f...@4...com>
References: <3...@o...com> <4...@n...onet.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
NNTP-Posting-Host: corp-news
Lines: 56
X-Authenticated-User: $$0z_m-i-
X-Comments: This message was posted through Newsfeeds.com
X-Comments2: IMPORTANT: Newsfeeds.com does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Comments3: IMPORTANT: Under NO circumstances will postings containing illegal or
copyrighted material through this service be tolerated!!
X-Report: Please report illegal or inappropriate use to <a...@n...com> You may
also use our online abuse reporting from:
http://www.newsfeeds.com/abuseform.htm
X-Abuse-Info: Please be sure to forward a copy of ALL headers, INCLUDING the body (DO
NOT SEND ATTACHMENTS)
Organization: Newsfeeds.com http://www.newsfeeds.com 100,000+ UNCENSORED Newsgroups.
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!new
sfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news.tele.d
k!newsfeed1!bredband!news-out.newsfeeds.com!local!corp-news.newsgroups.com!not-
for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161104
Ukryj nagłówki
>> przepis - przepisek - przepisik - przepisiunio
>>
>>
>> Od dawna studiuje zadziwiajaca i coraz bardziej powszechna tendencje
>> jezyka polskiego do zdrabniania. Pisalam o tym wielokrotnie, i
>> przyrzekalam sobie i innym, ze juz nigdy nie bede, ale nie moge, skreca
>> mnie, oj, skreca...
>>
>> Pytam sie, dlaczego? Skad ta potrzeba zdrabniania?
>>
>/.../
>Skad ta tendencja - nie mam pojecia... Ja raczej temu nie ulegam (w mowie), a w
>kazdym razie nie uswiadamiam sobie tego. Natomiast piszac na grupe bardzo sie
>pilnuje, zeby nie napisac np. kartofelki z mloda kapustka, chociaz czasem by
>sie chcialo, opisujac cos pysznego... Pomidorek z cebulka, chlebek z maselkiem,
>herbatka... No, uzylam sobie za wszystkie czasy :).
>Czasami nawet sie zastanawiam, czy nie powinnam napisac ziemniaki z koprem,
>zamiast z koperkiem, szczypior a nie szczypiorek... Byle nie posunac sie za
>daleko, bo wyjda mi kopyta, zamiast kopytek, truskawy zamiast truskawek,
>rzodkiew zamiast rzodkiewek itd. ;)
>Moze nie mam racji, ale moim zdaniem nie jest to tendencja ostatnich lat, ale
>specyfika jezyka polskiego. Nie jestem specjalista i nie zglebialam tego tematu
>tak, jak Ty, ale zwroce w przyszlosci uwage, jak to wyglada w literaturze.
>Mysle, ze w formie pisanej zdrobnienia sa bardziej razace, w mowie mniej sie to
>spostrzega (chyba, ze ktos mowi o pieniazkach :O), z tego byc moze wynika
>pozorne natezenie tego w dniu dzisiejszym, widoczne w usenecie.
>
>Poki co, sliczny dzionek mamy dzisiaj, slonko swieci, a jak nawet deszczyk
>popada to nie szkodzi, trawka troche odzyje :))))))).
>
>Pozdrawiam,
>Ania
Ania, Ty piszesz na grupe uroda? tam sie roi od paznokietkow,
rajstopek, kremikow, wloskow (na glowie), poleczek w sklepikach,
nozek, ....czasem sie zastanawiam czy juz nikt kremow nie
uzywa....nozki to JA mam bo sa bardzo krotkie wiec wsty byloby je
nazwac nogami ;))) ale nie wierze, ze tak ma wiekszosc dziewczyn
co tam pisza....
a co do specyfiki polskiego to wychodza mi dwa wyniki:
rodzice przesadzaja ze zdrobnieniami, jak sie zwracaja do bardzo
malych dzieci i potem tym malym dzieciom zostaje nawyk
niemowlecej mowy (winie rodzicow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
a drugie to mi sie kojarzy z kelnerem w knajpie - zdaje sie ze
innym tez bo juz byla tu o tym mowa czas jakis.
ja skracam tylko jedno - kartofelki (jak sa duze to kartofle,
ale do gotowania kroje na male wiec kartofelki ;) poza tym
najbardziej lubie male pieczone, nie te giganty). a jeszcze
czasem mowie sosik, jak jest cienki i go malo (wole duzo i
zawiesiste)
K.T. - starannie opakowana
|