Data: 2000-07-15 08:03:57
Temat: Re: Odp: befsztyk
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Agnieszka <A...@p...pl> wrote:
> Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisa":1edr0ky.ywligdxd7xazN%w...@t...com.pl...
> > stanowisko 12 w pracowni 3 <3...@i...uni.torun.pl> wrote:
> >
> > > jak sie robi befsztyk??? moj chlop nie chce juz jesc kurczaka!!
> >
> > Najprosciej na swiecie. Smazysz gruby plaster poledwicy wolowej.
> > Reszta to kwestia wprawy i gustu.
> >
> > Wladyslaw
>
> Wcale to nie takie proste, drogi Wladyslawie.
Jednak nadal sadze, ze najprostsze na swiecie. Oczywiscie o niuansach
samzenia befsztyka moznaby napisac artykul, ale i tak nie zastapim to
wprawy, ani nie odpowie na to jaki befsztyk kto lubi.
> Poledwica jest droga, a latwo
> ja zmarnowac traktujac niewlasciwie. Stanowisko 12 w pracowni 3 wyglada na
> poczatkujaca w sztuce kulinarnej, wiec chyba nalezy jej wyjasnic podstawowe
> zasady przyrzadzania befsztykow z poledwicy:
>
> 1. Bron Boze nie wolno bewsztyka rozbijac tluczkiem, gruby plaster mozna ew.
> rozgniesc reka, choc nie jest to konieczne.
> 2. Nie wolno befsztyka solic przed smazeniem. Rzucamy plaster na patelke z
> dobrze rozgrzanym tluszczem, jak sie osmazy z jednej strony przewracamy i
> dopiero wtedy solimy te osmazona strone, po powtornym przewroceniu solimy
> druga strone.
> 3. Smazymy b. krotko. W zaleznosci od upodoban befsztyk moze byc w srodku
> calkiem surowy, lekko rozowy, albo tez calkiem usmazony, ale z tym trzeba
> uwazac, aby nie przesmazyc (max kilka minut).
>
> Ominiecie jednej z powyzszych zasad spowoduje stwardnienie befsztyka.
> Inne przyprawy poza sola mozna dodac przed, w trakcie lub po smazeniu wedle
> smaku.
zapomnialas o tym, ze mieso powinno miec temperature pokojowa, powinno
odlezec, by skruszalo patelnia bardzo goraca (w dawnej kuchni zalecano
smazyc na masle rozgrzanym tak, ze dymi. Dobry sposob, obecnie zarzucony
ze wzgledow zdrowotnych -- palace sie maslo zawiera ponoc substancje
rakotworcze). Jest jeszcze wiele innych zalecen. Niemniej pczatkujacy
kucharz nadal moze posuc befsztyk przestrzegajac tych zalecen, a jak
ktos ma juz wprawe, to moze o nich spokojnie zapomniec.
Wladyslaw
|