Data: 2001-12-08 01:06:14
Temat: Re: Odp: pytanie biala czekolada
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ramzes wrote:
> Ps. Nie lubiŤ bia¸ej czekolady.
Biala czekolada dla mnie to jak kawa z proszku. Inne zwierze. Kazde ma
swoje zalety, ale roznia sie od siebie w sposob skrajny. Biala czekolada
jest nieprawidlowa nazwa, powinno sie to nazywac biala masa o smaku
masla kakaowego, czym to jest, ale w celach reklamowych.....
Biala "czekolada" zachowuje sie inaczej, niz prawdziwa czekolada podczas
obrobki termicznej, jak rowniez przy dodawaniu wody. Biala "czekolada"
nie znosi dodatku wody, kiedy ciemna bardzo lubi. W mikrofali biala sie
pali, ciemna latwo sie topi, szczegolnie z dodatkiem mleka. Mus z
ciemnej czekolady jest lekki i pyszny, z bialej ciezki i jakis taki
maczny. Krem do ciasta to wogole inna sprawa - z bialej chyba nie da sie
zrobic. Kiedys zrobilam tiramisu z biala czekolada, ale juz nie powtorze
tego eksperymentu. Smak nie ten sam i inaczej topi sie w ustach. Z
bialej czekolady ladne sa wiorki, jak sie ja zetrze prawie zamrozone,
posypane na ciescie czekoladowym.
MB
|