Data: 2001-12-08 17:16:09
Temat: Re: pytanie biala czekolada
Od: "Szymko" <Algedi@_NSP_friko7.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "BoBig" <b...@p...arena.pl> napisał w wiadomości
news:9uqbq0$qc9$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Witam,
> Białej czekolady w przeciwieństwie do białej kuwertury nie trzeba przed
> użyciem temperować ponieważ zawiera dodatek jeszcze innych tłuszczy niż
> kakaowy (szczególnie te gorsze).
> Rozpuszczasz w kąpieli wodnej (miska z czekoladą ustawiona w naczyniu z
> gorącą wodą) i możesz używać. Nie powinno się przekraczać temperatury 50
> stopni.
Witam
A czy można wiedzieć dlaczego nie można przekroczyć 50 C ?
Rozpuszczalność tłuszczu kakaowego to wokolicach 28-31 C dlaczego
przekroczenie 50 C ma mu szkodzic lub "komu" ma szkodzić ?
A to, że temperować nie trzeba to się zgodzę choć byłoby właściwsze. Chyba
:)
Pozdrawiam
Szymko
|