Data: 2006-09-26 19:57:32
Temat: Re: Ogorki i pomidory - co z tymi witaminami
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"JaMyszka" <j...@g...pl> wrote in message
news:1159300309.548023.190800@m73g2000cwd.googlegrou
ps.com...
Magdalena Bassett napisała:
> [...]
> Sama sobie odpowiem, bo jednak znalazlam. Ogorki zawieraja askorbinoze,
> enzym utleniajacy witamine C. Czy jeszcze inne witaminy tez niszcza, czy
> na tym sie konczy?
Pewnie też doczytałaś się, że dotyczy to świeżych ogórków.
Natomiast kiszone czy konserwowe, nie mają już tego negatywnego
oddziaływania na pomidory.
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
Witam!
Już pisałem na ten temat - nie ma się co rozczulać nad witaminą C, dlatego,
że wystarczy zjeść kawałek papryki, łyżeczkę siekanej pietruszki po
zjedzeniu takiej sałatki ogórkowo-pomidorowej. Dobrze, że większość witamin
wydala się z siuśkami, gdyż przy tak bogatym w witaminy jedzeniu ludzie
chorowaliby z nadmiaru witamin, a nie niedoboru.
Pozdrawiam!
Panslavista
|