Data: 2006-01-18 21:03:56
Temat: Re: Olej po frytkach
Od: medea <e...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dominik Jan Domin napisał(a):
> Oczywiście, że tłuszcz się starzeje, a zwłaszcza podejrzanie łatwo rozpadają
> się wiązania nienasycone
No własnie wiedziałam, że coś z wiązaniami ;-).
> raczej wątpię, aby "specjalne tłuszcze" były u nas popularne. Zwłaszcza w
> zakładach gastronomicznych typu "smażalnia" lub "bar na rogu". A próby
> polepszenia jakości - przez np. dodanie do oleju trochę smalcu - w USA
Nie miałam na myśli tanich smażalni, ale restauracje typu np. Sphinx,
które pewnie trochę tych frytek sprzedają. Mój mąż pracował kiedyś w
zakładach tłuszczowych i mówił mi, że są specjalne tłuszcze z
przeznaczeniem do gastronomii właśnie, które można uzywać wielokrotnie
bez szwanku i dla samych tłuszczów, i dla spożywających ;-).
Pozdrawiam
Ewa
|