Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Orzechy włoskie.
Date: Sat, 9 Jun 2012 11:13:18 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 43
Message-ID: <xirs9h9p6jjr.i3591nf2duju$.dlg@40tude.net>
References: <lmsr9d3lxp0p.1fpnbh45crf7t$.dlg@40tude.net>
<1...@4...net>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: adup31.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1339233205 9593 79.185.253.31 (9 Jun 2012 09:13:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 9 Jun 2012 09:13:25 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:346577
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 9 Jun 2012 11:05:38 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Sat, 9 Jun 2012 11:00:06 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Przypominam wątek; około 20 czerwca owoce nadają się na konfiturę:
>> http://www.grupy.senior.pl/Gruzinska-konfitura-z-orz
echow-wloskich,t,378641,p,1,2.html
>
> Owo "wapno" to przekłamanie, chodzi bowiem o tzw wodę wapienną - do
> moczenia orzechów: 500 g wapna gaszonego, 5 l zimnej wody, roztwór
> dokładnie wymieszać, pozostawić
> na 3-4 godz., przecedzić przez gazę lub podwójny filtr do kawy.
No i na koniec znalazłam przepis, który brzmi najbardziej wiarygodnie, w
sensie że najbardziej przystaje do tego, co przekazał mi ojciec, poznawszy
niegdyś pewnego Gruzina:
"Konfitury z niedojrzałych włoskich orzechów. M. Rosnack. Stettiner
Kochbuch. str.224, przepis nr.343
składniki; 1 kg zielonych orzechów włoskich zbieranych po nocy św. Jana (
ale nie później jak do 10 lipca, gdyż wówczas stają się zbyt twarde )
;syrop : 2 kg cukru, goździki, 1 łyżka cynamonu, 1 l wody
sposób przyrządzania : orzechy nakłuć widelcem i zalać zimną wodą. Zmieniać
wodę codziennie, czynić tak przez 8 dni. Dziewiątego dnia gotować orzechy
na niewielkim ogniu około 45 min. Wyjąć łyżką cedzakową na papier i
osuszyć.Wbić w każdy orzech po goździku. Z 1 kg cukru, cynamonu i wody
przygotować syrop. Wystudzonym syropem zalać orzechy na 5 dni. Po 5 dniach
wyjąć orzechy i przełożyć je do słoików. Do syropu dosypać 1 kg cukru i
gotować, aż syrop stanie się bardzo gęsty. Takim przestudzonym syropem
ponownie zalać orzechy w słoikach i zawekować.
uwaga autorska : prace przy orzechach wykonywać w rękawiczkach, używać
szklanych pojemników pamiętając, że zawarty w orzechach barwnik-
juglon,jest trudny do usunięcia. Moczenie w wodzie [WAPIENEJ - p. XL]
orzechów pozwala na pozbycie się gorzkich w smaku garbników.
Konfitur z orzechów używać do tortów, ciast, mazurków. Doskonałe również z
pszennym pieczywem posmarowanym masłem."
--
XL
|