Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: P - pyszne ciasto Magdaleny, przypomnienie przepisu sprzed lat
Date: Wed, 4 Jun 2003 11:50:05 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 42
Message-ID: <bbkfd5$sk5$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: fto1.flt.krasnik.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1054720229 29317 195.117.192.121 (4 Jun 2003 09:50:29
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 4 Jun 2003 09:50:29 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:158886
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ulka" <u...@p...onet.pl> napisała:
> Ponizej zamieszczam przepis Magdaleny Bassett sprzed kilku lat, ktory
> jest przeze mnie wykorzystywany zawsze w lecie. Ciasto jest pyszne,
> bardzo latwe i szybkie do wykonania. Nie mogłam go znalesc w googlu,
> wiec pisze z pamieci, bo na pewno jest wart przypomnienia..
> 110g masla
> 3/4 szklanki cukru + 1 lyzka do posypania
> 2 jajka
> 3/4 szklanki maki
> 3/4 lyzeczki polskiego proszku do pieczenia
> zapach do ciasta jak ktos lubi
>
> owoce
[...]
Troche namieszalas... orginalny przepis jest tu:
http://minilien.com/?njgMOAV2Rt
"Ciasto owocowe
110 gr masla
220 gr cukru + 1 lyzka (czesc cukru powinna byc zastapiona cukrem
waniliowym, najlepiej domowej roboty)
2 jajka
160 gr maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki wydrylowanych czeresni, wisni lub innych miekkich owocow.
Nagrzac piec do 180C/350F. Mala tortownice (24 cm - 8") wysmarowac
maslem i oproszyc maka. Ubic mikserem maslo i cukier przez 2 minuty,
dodac jajka, make i proszek, ubic 3 minuty. Przelac ciasto do
tortownicy, rowno rozsypac owoce po wierzchu, nie wciskajac, posypac
calosc1 lyzka cukru. Piec 60 minut. Wyjac, ostudzic10 minut w
tortownicy, potem zdjac obrecz i podac na cieplo, mozna z lodami albo
bita smietana. W czasie pieczenia owoce zanurza sie w ciescie, ale nie
opadna na dno, i ciasto bedzie mialo zlotawe "wyspy" pomiedzy kawalkami
zanurzonych owocow. Najlepsza kombinacje jaka dotychczas zrobilam to 3
swieze brzoskwinie i garsc malin."
Pozdrawiam
Lilla
|