Data: 2003-06-04 09:50:05
Temat: Re: P - pyszne ciasto Magdaleny, przypomnienie przepisu sprzed lat
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ulka" <u...@p...onet.pl> napisała:
> Ponizej zamieszczam przepis Magdaleny Bassett sprzed kilku lat, ktory
> jest przeze mnie wykorzystywany zawsze w lecie. Ciasto jest pyszne,
> bardzo latwe i szybkie do wykonania. Nie mogłam go znalesc w googlu,
> wiec pisze z pamieci, bo na pewno jest wart przypomnienia..
> 110g masla
> 3/4 szklanki cukru + 1 lyzka do posypania
> 2 jajka
> 3/4 szklanki maki
> 3/4 lyzeczki polskiego proszku do pieczenia
> zapach do ciasta jak ktos lubi
>
> owoce
[...]
Troche namieszalas... orginalny przepis jest tu:
http://minilien.com/?njgMOAV2Rt
"Ciasto owocowe
110 gr masla
220 gr cukru + 1 lyzka (czesc cukru powinna byc zastapiona cukrem
waniliowym, najlepiej domowej roboty)
2 jajka
160 gr maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki wydrylowanych czeresni, wisni lub innych miekkich owocow.
Nagrzac piec do 180C/350F. Mala tortownice (24 cm - 8") wysmarowac
maslem i oproszyc maka. Ubic mikserem maslo i cukier przez 2 minuty,
dodac jajka, make i proszek, ubic 3 minuty. Przelac ciasto do
tortownicy, rowno rozsypac owoce po wierzchu, nie wciskajac, posypac
calosc1 lyzka cukru. Piec 60 minut. Wyjac, ostudzic10 minut w
tortownicy, potem zdjac obrecz i podac na cieplo, mozna z lodami albo
bita smietana. W czasie pieczenia owoce zanurza sie w ciescie, ale nie
opadna na dno, i ciasto bedzie mialo zlotawe "wyspy" pomiedzy kawalkami
zanurzonych owocow. Najlepsza kombinacje jaka dotychczas zrobilam to 3
swieze brzoskwinie i garsc malin."
Pozdrawiam
Lilla
|