Data: 2010-02-21 19:53:47
Temat: Re: POMOCY - jak korzystac z lodowki?
Od: "Prawusek" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:plf2jgtb6u3c.tptbjn14ebyl$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 21 Feb 2010 16:27:48 +0100, sam jestem napisał(a):
>
> > Użytkownik "Bożena" <n...@g...com> napisał w wiadomości
> > news:hlrinf$ggo$1@news.onet.pl...
> >
> >
> >> ja nie mam problemu z bananami - wystarczy położyć obok jabłek, i po
dniu
> >> lub dwóch są w stadium tzw. królewskiej dojrzałości. Poza tym bananów
się
> >> nie przechowuje w lodówce, źle to znoszą i tracą na smaku (właśnie
> >> "sinieją"), dlatego lepiej jest kupić lekko niedojrzałe i poczekać, aż
> >> dojrzeją w warunkach domowych, niż szukać niby dojrzałych i ponosić
> >> ryzyko, że były przechowywane w zbyt zimnym miejscu.
> >
> > a więc banany - wynocha z lodówki!
> > I będziecie teraz leżeć na stercie jabłek - to swoją drogą ciekawe, nie
> > wiedziałem
>
>
> Bardzo proste: jabłka podczas przechowywania wydzielają etylen, a on
> przyspiesza dojrzewanie innych owoców w ich sąsiedztwie, w tym np
> pomidorów.
> Pierwszy z brzegu artykuł, jasno wyłożone:
> http://www.sciaga.pl/tekst/20111-21-etylen_warto_wie
dziec
> --
>
> Ikselka.
Powszechnym źródłem etylenu w przechowalniach pomidorów i innych warzyw
i owoców dojrzewających był i jest denaturat.
|