Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer01.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer02.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Pasternak - c.d.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <c...@g...com>
<p54isf$lhi$1@node2.news.atman.pl>
<e...@g...com>
<p54vj3$23i$1@node2.news.atman.pl>
<5a761576$0$573$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5a76e98e$0$662$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
From: Animka <a...@t...nie.ja.wp.pl>
Date: Sun, 4 Feb 2018 22:53:18 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:45.0) Gecko/20100101 Thunderbird/45.8.0
Hamster/2.1.0.11
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 58
Message-ID: <5a778107$0$562$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 89.65.72.80
X-Trace: 1517781255 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 562 89.65.72.80:49354
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 3859280848
X-Received-Bytes: 4006
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379926
Ukryj nagłówki
W dniu 2018-02-04 o 15:02, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>>>> Skorzonera (inaczej wężymord) była jednym z podstawowych roślin
>>
>> Oczywiście miało być "jedną z podstawowych roślin." Dopadło mnie
>> rozdwojenie między rośliną a warzywem. Ale chyba można nazwać
>> tego wężymorda warzywem?
>
> Nie wygląda na takiego, co da się zjeść na surowo, więc można.
> Kiedyś w ten sposób definiowano warzywa. Jażyny z kolei, to od
> "jary" (surowy).
>
>>>> spożywanych w czasie wojny, podobno smak zbliżony do szparagów.
>>> Jadłem tego wężymorda, kiedyś sobie na działce wyhodowaliśmy,
>>> jak jeszcze dzieckiem byłem. Dobry całkiem. "Czarne korzonki"
>>> nia to też mówią -- i tak on wyglądał.
>>
>> No właśnie, często słyszałam, że wyznacznikiem ciężkich czasów
>> było to, że ludzie jedli "korzonki", pewnie o to chodziło.
>> Ale przecież jedzenie "korzonków" jest na porządku dziennym -
>> marchewka, pietruszka, seler, burak...
>
> Ja jakoś w ogóle nie skojarzyłem tego epizodu wojennego. Wciąż żyje
> jeszcze wielu ludzi, którzy nie tkną pewnych rzeczy, bo im się one
> z wojną kojarzą. Mogą to być herbaty owocowe (bo za Niemca parzyli
> obierki od jabłek), mogą być jakieś kasze, albo dziko rosnące rośliny
> (zupa z lebiody). Zastanwia mnie jak to mogło być z wężymordem, on
> dziki nie jest -- na grządce, na której w spokojnych czasach rośnie
> marchewka, złośliwie wyrastały wtedy tylko czarne korzonki?
>
>>> Głąbika krakowskiego też kiedyś posiałem, lecz na glebach lichych
>>> to było, wyrósł słabo. Głąbiczek taki, chudy i długi. Nie zachwycił
>>> mnie niczym. Dopiero teraz w internecie zobaczyłem, jak powinien
>>> wyglądać. Z twarzy całkiem ciekawie, nie wiem jak w smaku.
>>
>> Nie jadłam, ale z wyglądu przypomina coś, co można od czasu do
>> czasu kupić w moim warzywniaku jako rodzaj sałaty czy jakoś tak.
>
> Piszą, że to sałata, jeno "łodygowa". Poniekąd kalarepa to też kapusta
> łodygowa. Wtedy nie miałem względem niego żadnych ambitnych planów,
> nasiona kupiłem w sklepie, bo leżały. Do zastosowań obelżywych jak
> znalazł (ty głabiku krakowski!), tyle o nim wiedziałem.
>
> http://krakow.wyborcza.pl/krakow/1,44425,18705304,hi
storie-kuchenne-nasza-specjalnosc-czyli-o-glabiku-kr
akowskim.html
Niesiołowski to wpierdzielał mirabelki szczaw i dlatego teraz taki
wypasiony.
Z tego co wiem Ameryka przysyłala Polakom najlepsze żarcie i dolary w
czasie bidy, ale wszystko zgarnęła dla siebie Solidarność. Skąd Michnik
miał pieniądze na wykupienie Transbudu i przeznaczenie tego budynku w
Gazetę Wyborczą? Nie z siedzenia w areszcie przecież i nie z pracy rąk,
ani nawet z pracy pisania.
--
animka
|