Data: 2016-12-25 00:44:38
Temat: Re: Pasternak zachwyca.
Od: wolim <n...@p...tu>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-12-24 o 22:43, Ikselka pisze:
> wolim <n...@p...tu> wrote:
>> W dniu 2016-12-24 o 22:04, Ikselka pisze:
>>> wolim <n...@p...tu> wrote:
>>>> W dniu 2016-12-24 o 01:53, Ikselka pisze:
>>>>> Zrobiłam tradycyjną sałatkę jarzynową z gotowanych warzyw spełniając zamiar
>>>>> dodania pasternaku zamiast pietruszki. Strzał w dziesiątkę.
>>>>> Okazało się, że pasternak ugotowany bez obierania jest delicją. Krojąc
>>>>> zjadłam połowę zanim trafił do sałatki. Na szczęście przewidziałam to,
>>>>> gotując go więcej. Bardzo mi przypadł do gustu przyrządzony w ten sposób -
>>>>> bez żadnych dodatków, bez soli itp., sam z siebie jest przepyszny: słodki,
>>>>> aromatyczny, o aksamitnej konsystencji i czysto kremowym jasnym kolorze.
>>>>> Szarawa po ugotowaniu i niewyszukana w smaku pietruszka idzie w tzw.
>>>>> odstawkę. W przyszłym roku zwiększam uprawę pasternaku trzykrotnie, bo jak
>>>>> dotąd fajnie się przechowuje, więc jest sens go uprawiać na przechowanie.
>>>>>
>>>>>
>>>>
>>>> A to polecam dodanie pasternaku do puree ziemniaczanego. Też ciekawa
>>>> odmiana.
>>>
>>> O to ro! Spróbuję jutro.
>>> Myślę też o kremowej zupie.
>>
>> O! Bardzo dobra zupa krem z białych korzeniowych z oliwą truflową.
>> Polecam :)
>>
>
> Skąd wziąć tę oliwę?
>
Kupisz w dobrych sklepach albo zrobisz sama :) Możesz też pojechać w
rejony chorwackiej Istrii. Tam tego na pęczki, chociaż też trzeba
wcześniej posmakować, bo turystom potrafią wcisnąć wszystko.
A z zupą z białych korzeniowych świetnie komponuje się szynka sous vide
z żurawiną i puree z tychże korzeni. Z pasternakiem, a jakże! Ja do
takiego puree bardzo lubię dodać duże ilości natki z pietruszki. Sous
vide można zastąpić konfitowaniem. Ach!
A propos konfitowania. Ostatniej wielkiej nocy zamiast, tradycyjnie,
sparzyć białą kiełbasę, zalałem ją smalcem i wstawiłem do piekarnika na
90 stopni na jakieś 2 godziny. Zupełnie inny smak. Rozpływała się w
ustach. A po wystudzeniu można chleb smarować. Polecam.
No i jeszcze a propos puree. Polecam do ziemniaków dodać trochę bobu.
Niebo w ustach.
A jeszcze z korzeniowych białych - zwykły burak cukrowy wyszorowany i
wstawiony do piekarnika - małmazja. Pomyśleć, że nasze babki podawały to
jako substytut słodyczy.
Pozdrawiam,
MW
|