Data: 2010-12-20 21:29:19
Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Od: Qrczak <q...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2010-12-20 21:56, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2010-12-20 21:55, medea pisze:
>> W dniu 2010-12-20 19:56, Qrczak pisze:
>>> Dnia 2010-12-20 19:27, niebożę Szpilka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>> Czyli, ile potrzeba mięsa na zrobienie pasztetu w 5 foremkach, każda o
>>>> wymiarze 22 cm x 9 cm, wysokość 5 cm?
>>>> Tak pi razy oko ile tego mięsiwa, bo nigdy pasztetu nie robiłam więc
>>>> nie
>>>> mam odniesienia.
>>>
>>> Wzięłabym jakoś 1 kg mięsa na formę. Zastrzegam - to rozważania czysto
>>> teoretyczne, bowiem sama jeszcze nie paszteciłam.
>>
>> ??
>>
>> Może na wszystkie 1kg max 1,5kg mięsa wystarczy IMO. Te foremki to
>> raczej małe są, a do pasztetu dodaje się jeszcze coś poza mięsem.
>
> Oczywiście zakładam, że wątróbka to nie jest mięso, a "to oprócz mięsa".
Wątróbka to mięso. Świąteczny pasztet to nie miks włoszczyzny z bułką
tartą. Musi być mięso, duuużo mięsa.
Ewentualny nadmiar farszu można wykorzystać na okołoświąteczne frykadelki.
Qra
--
nie wiem, nie znam się, zarobiona jestem
|