Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer03.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer02.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Piernik świąteczny dojrzewający
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <58337545$0$5152$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
From: FEniks <x...@p...fm>
Date: Thu, 24 Nov 2016 18:27:36 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:45.0) Gecko/20100101
Thunderbird/45.5.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 47
Message-ID: <58372307$0$5162$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.7.144.162
X-Trace: 1480008455 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5162 83.7.144.162:58014
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2591
X-Received-Body-CRC: 1450911669
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:374598
Ukryj nagłówki
W dniu 23.11.2016 o 22:15, Trefniś pisze:
> W dniu .11.2016 o 23:29 FEniks <x...@p...fm> pisze:
>
>> Planuję zrobić i taki oto przepis wynalazłam:
>>
>> http://cupcakefactory.pl/piernik-staropolski-dlugodo
jrzewajacy/
>>
>> Jakieś uwagi, podpowiedzi? Powinno się toto udać?
>>
>> Ewa
>
> Po wszystkich dywagacjach może przepis Marii Disslowej Ci podpasuje?
> Co najmniej 3 tygodnie dojrzewania, ale powinnaś zdążyć do świąt.
>
> Użycie sody i potażu pozostawiam do Twojego uznania.
>
> "Piernik toruński
>
> 0,5 l miodu, 30 dkg cukru, 1 kg mąki, kieliszek rumu, 2 dkg sody, 0,5
> dkg potażu, 3 jaja, 6 dkg
> masła, cytrynowa skórka, cynamon, 6 goździków, kardamon.
>
> Do ubrania: 3 dkg migdałów.
>
> Wsypać na stolnicę mąkę, zrobić jamkę, zagotowany z korzeniami miód
> wlewać do jamki,
> zarabiać nożem na ciasto, włożyć do ciepłego ciasta masło, zarabiać
> dalej, aż przestygnie
> nieco, dodać wtedy rozpuszczony w rumie potaż, sodę, po czym wlać
> ubite z cukrem jajka,
> zagarniać coraz więcej mąki, wreszcie miesić ręką ciasto dobrą
> godzinę, po czym nałożyć do
> wysmarowanej formy, wygładzić; pozostawić przykryte ciasto przez
> tydzień. Piec w dobrze
> wygrzanym piecu przez godzinę. Po upieczeniu zawinąć piernik w płótno,
> trzymać aż
> skruszeje i zmięknie, co potrwa ze dwa tygodnie."
Dzięki, ale już za późno. Mój piernik już zagnieciony czeka w lodówce.
Do przepisu z linka w tytułowym poście wprowadziłam pewne zmiany -
zamiast mleka dodałam porter, mąkę zmieszałam pół na pół pszenną 480 z
żytnią 720, cukier trzcinowy a miód gryczany i spadziowy (ze względu na
kolor).
Ewa
|