Data: 2016-11-24 18:27:36
Temat: Re: Piernik świąteczny dojrzewający
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 23.11.2016 o 22:15, Trefniś pisze:
> W dniu .11.2016 o 23:29 FEniks <x...@p...fm> pisze:
>
>> Planuję zrobić i taki oto przepis wynalazłam:
>>
>> http://cupcakefactory.pl/piernik-staropolski-dlugodo
jrzewajacy/
>>
>> Jakieś uwagi, podpowiedzi? Powinno się toto udać?
>>
>> Ewa
>
> Po wszystkich dywagacjach może przepis Marii Disslowej Ci podpasuje?
> Co najmniej 3 tygodnie dojrzewania, ale powinnaś zdążyć do świąt.
>
> Użycie sody i potażu pozostawiam do Twojego uznania.
>
> "Piernik toruński
>
> 0,5 l miodu, 30 dkg cukru, 1 kg mąki, kieliszek rumu, 2 dkg sody, 0,5
> dkg potażu, 3 jaja, 6 dkg
> masła, cytrynowa skórka, cynamon, 6 goździków, kardamon.
>
> Do ubrania: 3 dkg migdałów.
>
> Wsypać na stolnicę mąkę, zrobić jamkę, zagotowany z korzeniami miód
> wlewać do jamki,
> zarabiać nożem na ciasto, włożyć do ciepłego ciasta masło, zarabiać
> dalej, aż przestygnie
> nieco, dodać wtedy rozpuszczony w rumie potaż, sodę, po czym wlać
> ubite z cukrem jajka,
> zagarniać coraz więcej mąki, wreszcie miesić ręką ciasto dobrą
> godzinę, po czym nałożyć do
> wysmarowanej formy, wygładzić; pozostawić przykryte ciasto przez
> tydzień. Piec w dobrze
> wygrzanym piecu przez godzinę. Po upieczeniu zawinąć piernik w płótno,
> trzymać aż
> skruszeje i zmięknie, co potrwa ze dwa tygodnie."
Dzięki, ale już za późno. Mój piernik już zagnieciony czeka w lodówce.
Do przepisu z linka w tytułowym poście wprowadziłam pewne zmiany -
zamiast mleka dodałam porter, mąkę zmieszałam pół na pół pszenną 480 z
żytnią 720, cukier trzcinowy a miód gryczany i spadziowy (ze względu na
kolor).
Ewa
|