Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Piernik świąteczny dojrzewający Re: Piernik świąteczny dojrzewający

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Piernik świąteczny dojrzewający

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!enother.net!enother.net!enother.net!peer04.fr7!futter-mich.highwinds-medi
a.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.
pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Piernik świąteczny dojrzewający
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <58337545$0$5152$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<58372307$0$5162$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
From: FEniks <x...@p...fm>
Date: Fri, 25 Nov 2016 16:01:35 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:45.0) Gecko/20100101
Thunderbird/45.5.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 27
Message-ID: <5838524e$0$663$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 217.99.182.72
X-Trace: 1480086094 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 663 217.99.182.72:63081
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2240
X-Received-Body-CRC: 3481079333
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:374616
Ukryj nagłówki

W dniu 24.11.2016 o 20:19, Trefniś pisze:
>
> Trudno powiedzieć, co dzieje się z potażem, czy sodą po wielu dniach
> leżakowania. Ich działanie jest natychmiastowe, długie dojrzewanie
> takiego ciasta dezaktywuje je.

Soda jak soda, żywa nie jest, więc czy ona czeka sobie w szafce, czy w
cieście w lodówce, chyba nie robi jej różnicy. Natychmiastowego
działania nie zauważyłam, bo nie sypałam jej do piwa (w przepisie było
żeby do mleka), tylko do mąki, jak to zwykle robię. Soda zatem uaktywni
się dopiero w piekarniku pod wpływem ciepła. Nie raz już robiłam ciasto
na pierniczki, które wcześniej przez noc co najmniej musiało chłodzić
się w lodówce, i zawsze tak się z sodą działo.

Bardziej niepokoi mnie, czy jaja nie wpłyną niekorzystnie na ciasto, bo
w końcu są tam surowe a mają ograniczoną, dość krótką, przydatność do
spożycia. Starałam się wybrać te z najdłuższym terminem, ale i tak on
świąt nie sięgał.

> Jestem bardzo ciekawy, jak będzie wyglądało Twoje ciasto po upieczeniu
> w przekroju, oraz czy rzeczywiście nabierze miękkości. Oczywiście
> najważniejsze, czy piernik będzie smaczny!

Jak nie zapomnę, to cyknę fotkę, kiedy już będzie gotów.

Ewa

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
25.11 Trefniś
25.11 Trefniś
25.11 FEniks
25.11 FEniks
25.11 FEniks
26.11 Trefniś
26.11 Ikselka
26.11 Ikselka
26.11 Trefniś
26.11 Ikselka
26.11 Trefniś
26.11 Ikselka
26.11 Trefniś
26.11 Ikselka
26.11 FEniks
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?