Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Bożena" <n...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieróg - jakie macie fajne pomysły? (warzywa, mięso, ser?)
Date: Wed, 25 Nov 2009 17:05:00 +0100
Organization: http://onet.pl
Lines: 37
Message-ID: <hejkjb$rkb$1@news.onet.pl>
References: <hej6oq$akn$1@inews.gazeta.pl> <hej7c7$ds8$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: chello087207059249.chello.pl
X-Trace: news.onet.pl 1259165099 28299 87.207.59.249 (25 Nov 2009 16:04:59 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 25 Nov 2009 16:04:59 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5843
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325453
Ukryj nagłówki
"Bbjk" <> wrote in message news:hej7c7$ds8$1@inews.gazeta.pl...
> Proponuje kibiny karaimskie, bardzo dobre.
<...>
>W tym czasie przygotowujemy farsz, np. z baraniny. Mięso dobrze czyścimy i
>kroimy w plastry lub mielimy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i przesmażamy
>na maśle. Gdy się zrumieni dodajemy zmielone mięso i smażymy razem przez
>8-10 minut. Doprawiamy i mieszamy z jajkiem i tartą bułką.
<...>
Nie, nie, nie!
Do kibinów idzie surowe (!) mięso i surowa cebula, aby podczas pieczenia
farsz puścił sok i w środku powstał taki rosołek, który "wypływa" po
rozgryzieniu. Między innymi po to do farszu dodaje się też wodę albo np.
kefir. W ideale mięso powinno być drobno siekane, a nie mielone.
>Podobne, lecz większe i smażone w tluszczu jadłam u Tatarów na Krymie,
>ostro doprawione. Też dobre.
To były bielaszi albo czebureki :)
A nadzienia proponuję:
- kapusta obgotowana w mleku i wymieszana z gotowanymi jajkami
- ryba surowa lub wedzona - kilka gatunków albo jeden, w połączeniu np. z
ziolami
- mieszanka serów (np. mozarella z feta) i pieróg jako gruzińskie
chatschapuri
- grzyby +cebula
- twaróg, rodzynki itp. na słodko
- makowe na słodko
- mieszanka a la sródziemnomorska - oliwki, pomidory suszone, zioła, szynka
itp., zawinięte w drożdzowe jako rolada
- konfitura cebulowa
Bożenka.
|