Data: 2009-11-25 16:05:00
Temat: Re: Pieróg - jakie macie fajne pomysły? (warzywa, mięso, ser?)
Od: "Bożena" <n...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Bbjk" <> wrote in message news:hej7c7$ds8$1@inews.gazeta.pl...
> Proponuje kibiny karaimskie, bardzo dobre.
<...>
>W tym czasie przygotowujemy farsz, np. z baraniny. Mięso dobrze czyścimy i
>kroimy w plastry lub mielimy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i przesmażamy
>na maśle. Gdy się zrumieni dodajemy zmielone mięso i smażymy razem przez
>8-10 minut. Doprawiamy i mieszamy z jajkiem i tartą bułką.
<...>
Nie, nie, nie!
Do kibinów idzie surowe (!) mięso i surowa cebula, aby podczas pieczenia
farsz puścił sok i w środku powstał taki rosołek, który "wypływa" po
rozgryzieniu. Między innymi po to do farszu dodaje się też wodę albo np.
kefir. W ideale mięso powinno być drobno siekane, a nie mielone.
>Podobne, lecz większe i smażone w tluszczu jadłam u Tatarów na Krymie,
>ostro doprawione. Też dobre.
To były bielaszi albo czebureki :)
A nadzienia proponuję:
- kapusta obgotowana w mleku i wymieszana z gotowanymi jajkami
- ryba surowa lub wedzona - kilka gatunków albo jeden, w połączeniu np. z
ziolami
- mieszanka serów (np. mozarella z feta) i pieróg jako gruzińskie
chatschapuri
- grzyby +cebula
- twaróg, rodzynki itp. na słodko
- makowe na słodko
- mieszanka a la sródziemnomorska - oliwki, pomidory suszone, zioła, szynka
itp., zawinięte w drożdzowe jako rolada
- konfitura cebulowa
Bożenka.
|