Data: 2002-03-28 21:08:48
Temat: Re: Piers z indyka (pieczona) -Help!
Od: " Ola" <t...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Tomek-Tw." <t...@b...pl> napisał w wiadomości
news:2215F8DAFC95D511837D00C04F82416E014E68E1@inf2.r
zeszow.tpsa.pl...
> Kupilem piers z indyka (filet) w jednym kawalku, ok 1.8 kg i chcialbym
upiec
> na swiateczny obiad
Jak upiec aby kawalek nie byl suchy?
Ja przygotowuje piers indycza w marynacie jogurtowej wedlug przepisu
z tej grupy /autorem chyba jest Aleksander/.
Robi sie to tak:
1 pudelko jogutu /200g/,
150 ml oleju slonecznikowego, 4 zabki czosnku, 2 lyzeczki papryki, 2
lyzeczki kminku, 1 lyzeczka kurkumy, 1/2 lyzeczki imbiru, 1 lyzka soli, sok
z 2 cytryn /ok.10 lyzek/. Wszystko mieszamy, zanurzamy w tym piers z indyka
na ok. 24 godzin /moze byc krocej/, od czasu do czasu te piers przewracamy
na druga strone. Wyjmujemy z marynaty, wkladamy do naczynia i pieczemy. Ja
nie uzywam papryki, dodaje natomiast lyzeczke gorczycy. Mozna dodawac, co
kto lubi, na przyklad lyzeczke musztardy, troche sosu sojowego etc. Mieso
jest kruche i bardzo dobre. Wesolych Swiat!
|