Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Krzysztof Tabaczyński <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
Date: Wed, 16 Sep 2009 20:58:55 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 32
Message-ID: <h8rcht$5cs$1@inews.gazeta.pl>
References: <h8oe96$jnl$1@news.onet.pl> <h8q4bg$40e$1@achot.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: chello089078056134.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1253127549 5532 89.78.56.134 (16 Sep 2009 18:59:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 16 Sep 2009 18:59:09 +0000 (UTC)
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5512
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-User: trurl1954
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:324551
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Bartosz 'Seco' Suchecki" <p...@s...maupa.tlen.pl> napisał w
wiadomości news:h8q4bg$40e$1@achot.icm.edu.pl...
> Adax pisze:
>> Witam! Przymierzam się do odnowienia kuchni i myślę o płycie indukcyjnej
>> lub ceramicznej... Do tej pory mamy kuchnię elekrtyczno-gazową 2/2. B.
>> proszę o radę co wybrać obecnie i jakie są Wasze doświadczenie indukcyjna
>> czy ceramiczna? Pozdr!
> Witaj.
>
> Jeżeli wybierasz płytę elektryczną to z pewnością lepsza będzie płyta
> indukcyjna.
>
> 1. Zużywa mniej prądu, bo pole indukcyjne grzeje jedynie dno garnka i
> tylko wtedy kiedy garnek stoi na polu grzewczym. Ceramiczna sama siebie
> grzeje, potem dopiero garnek.
> 2. Jest bezpieczniejsza. Rozgrzewa się od garnka do maks 170 stopni.
> Ceramiczna potrafi sie rozgrzać do kilkuset stopni. No i indukcję łatwej
> czyścić, nie przypala sie potwornie.
> 3. Działa szybko jak gazowa. Jak mleko kipi wyłączasz płytę jest ok. Z
> ceramicznej musisz zabrać garnek.
>
> Jedynymi minusami jest konieczność używania garnków ze stalowym dnem (tak
> zwana stal ferromagnetyczna - czyli przyciągająca magnes)
> Druga sprawa, to nie da się podgrzać wczorajszej pieczeni w naczyniu
> żaroodpornym.
A naczynia miedziane lub aluminiowe nie rozgrzewają się
na płycie indukcyjnej?
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
|