Data: 2009-09-16 18:58:55
Temat: Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
Od: Krzysztof Tabaczyński <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Bartosz 'Seco' Suchecki" <p...@s...maupa.tlen.pl> napisał w
wiadomości news:h8q4bg$40e$1@achot.icm.edu.pl...
> Adax pisze:
>> Witam! Przymierzam się do odnowienia kuchni i myślę o płycie indukcyjnej
>> lub ceramicznej... Do tej pory mamy kuchnię elekrtyczno-gazową 2/2. B.
>> proszę o radę co wybrać obecnie i jakie są Wasze doświadczenie indukcyjna
>> czy ceramiczna? Pozdr!
> Witaj.
>
> Jeżeli wybierasz płytę elektryczną to z pewnością lepsza będzie płyta
> indukcyjna.
>
> 1. Zużywa mniej prądu, bo pole indukcyjne grzeje jedynie dno garnka i
> tylko wtedy kiedy garnek stoi na polu grzewczym. Ceramiczna sama siebie
> grzeje, potem dopiero garnek.
> 2. Jest bezpieczniejsza. Rozgrzewa się od garnka do maks 170 stopni.
> Ceramiczna potrafi sie rozgrzać do kilkuset stopni. No i indukcję łatwej
> czyścić, nie przypala sie potwornie.
> 3. Działa szybko jak gazowa. Jak mleko kipi wyłączasz płytę jest ok. Z
> ceramicznej musisz zabrać garnek.
>
> Jedynymi minusami jest konieczność używania garnków ze stalowym dnem (tak
> zwana stal ferromagnetyczna - czyli przyciągająca magnes)
> Druga sprawa, to nie da się podgrzać wczorajszej pieczeni w naczyniu
> żaroodpornym.
A naczynia miedziane lub aluminiowe nie rozgrzewają się
na płycie indukcyjnej?
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
|