Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pochwalę się - zrobiłem żurek... Re: Pochwalę się - zrobiłem żurek...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pochwalę się - zrobiłem żurek...

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!usenet.blueworldhosting.com!feeder01.bluewo
rldhosting.com!peer02.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.
highwinds-media.com!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostra
da.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrad
a.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Pochwalę się - zrobiłem żurek...
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <535411c3$0$2147$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Sun, 20 Apr 2014 22:42:31 +0200
Message-ID: <12tisdmk075at.19fflz72ro5mj$.dlg@40tude.net>
Lines: 58
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.9.236.92
X-Trace: 1398026547 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2142 83.9.236.92:5435
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 4131
X-Received-Body-CRC: 1880995675
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:355621
Ukryj nagłówki

Dnia Sun, 20 Apr 2014 20:28:33 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):

> Bo dawno nie robiłem - a że zaganiany jestem tak że w święta po prostu
> sam w domu siedzę to coś trzeba zjeść...
>
> Składniki:
>
> Tacka płucek cielęcych (dobrze że akurat mieli cielęce - najłatwiejsze w
> gotowaniu, wołowe i wieprzowe albo są twarde albo się rozpadają - sztuką
> jest trafić we właściwy moment gotowania) - z Auchant, leniwy jestem...
>
> Tacka (dziewięć kawałków) kiełbasy białej z majerankiem (kurcze - co to
> ma być "kiełbasa biała bez majeranku"???) - ze źródła tegoż samego,
> usprawiedliwienie j.w.
>
> Duża pietruszka, duża (naprawdę!) marchewka. Mały seler.
>
> Tak z pięć deko boczku odkrojone z kawałka kupionego chyba w Lidlu -
> pompowany wodą, to oczywiste.
>
> Butelka żurku śląskiego z Auchant - bo czasu nie miałem własnego ukisić.
> Czas mi ostatnio przyspieszył...
>
> Listki bobkowe, ziele angielskie, sześć ząbków czosnku, przyprażona
> cebula, o pieprzu zapomniałem. A, i parę listków suszonego tęgoskóra
> pospolitego (beżowego) - tak, używam jako przyprawy grzyba niejadalnego.
>
> Dudki z paroma listkami i paroma ziarnami ziela ugotowałem, jak należy,
> przez półtorej godziny. Do wywaru dodałem wrzątku (bo mało już było),
> wrzuciłem warzywa, tak z połowę w kawałkach a połowę pokrojoną -
> pietruszka i seler w słupki, marchewka w ćwierćtalarki (czy wspominałem
> że leniwy jestem?) i kiełbasę. Do tego drobno pokrojoną skórkę z boczku.
> Wrzuciłem też połowę czosnku i szczyptę (poszukać w sieci definicji
> szczypty, półszczypty i półtorejszczypty...) majeranku. Resztę boczku
> przysmażyłem na smalcu do odparowania wody którą był naszprycowany i
> lekkiego zrumienienia. Po kilkunastu minutach oceniłem stan kiełbasy,
> wyciągnąłem, parę minut więcej dałem warzywom bo marchew widziała mi się
> zbyt twarda. Po wyjęciu warzyw w kawałku (i dwóch połówek przyprażonej
> cebuli) wlałem zakwaszony żur, wrzuciłem kiełbasę, zrumieniony boczek
> (glazerując oczywiście pozostałości z patelni), resztę czosnku i jeszcze
> półtorej szczypty majeranku. Doprowadziłem do wrzenia, powąchałem - i
> siłą powstrzymałem się przed nalaniem sobie talerza (dwie michy
> chłodnika z jajem wcześniej wchłonąłem). To wczoraj. Dziś zjadłem ten
> żur na śniadanie, obiad i podwieczorek - na kolację będzie co innego, bo
> żuru ma starczyć na jutro na śniadanie i obiad... I dawno mi taki fajny
> nie wyszedł - chyba wcześniej chciałem za bardzo i za dużo wszystkiego
> dawałem, dudek, kiełbasy, zakwasu, skórek (których tym razem nie dałem -
> mieli jeden wór tak ze trzy kilo, kiedy bym to zjadł?)
>
> A braku pieprzu jakoś nie odczuwam - może naprawdę nie jest konieczny?

Fajnie, że Ci wyszedł ten żurek, ja robię go jedynie na wywarze z szynki i
wkłądam do niego białą kiełbasę (jasne że wszystko własnego wyrobu i
wędzenia mojego męża).
A z dudków to są pierogi świetne, z tych ugotowanych. Jadłeś kiedyś?
:-)
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
21.04 Dariusz K. Ładziak
21.04 Ikselka
21.04 Dariusz K. Ładziak
21.04 Ikselka
21.04 Dariusz K. Ładziak
21.04 Paulinka
21.04 Ikselka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?